AHA - Chat

TeamSpeak

Hirdetés

Támogatók

 wotshow  WTH 1149013_504327456310248_1079127678_n

Word of Tanks alapok

 

 Játék alapjai :

 

Ebben a leírásban a World_Of_Tanks online MMO játék rövid ismertetőjéről, alapvető funkciójának leírásairól, bemutatásáról olvashattok. Azoknak akiknek teljesen ismeretlen a játék, mindenképpen ajánlom az elolvasását, de könnyen előfordulhat hogy segítséget nyújthat azoknak is akik már tolják egy ideje a botkormányokat a WOT-ban.


 A World Of Tanks egy alapvetően csapat alapú, kizárólag interneten, online módban játszható akciójáték. A játékban a II. Világháború környékén épített páncélos járművekkel (tankokkal, páncélvadászokkal, önjáró lövegekkel) harcolva kell az ellenfél játékosai fölé kerekedni meglehetősen szép, részletes, hatalmas terekkel bíró 3D-s környezetben. A játékban több mint 200 féle járművet próbálhatunk ki, melyek az eredeti tervek alapján lettek elkészítve. A járműpark minden újabb verzióval bővül. A 6.7 verzióig Német, Orosz, Amerikai gépeket próbálhattunk ki, később a 7.1 verzióval megérketek a Francia tankok a 8.1 verzióval pedig az Angol tankok is.

A játék  magyar nyelven  is játszható !

Fontos észben tartani, hogy a régiónknak megfelelő szerveren játszunk. Egyrészt így lesz megfelelő a szerver irányába a kommunikációs sebességünk, másrész nagyobb eséllyel találkozunk honfitársainkkal akik szerencsére szép számban játszanak a játékkal. A Magyra játékosoknak tehát az ajánlott szerver az Európai régió. Egyenlőre ha más, Orosz, Amerikai szerveren játszunk, nem hozhatjuk át a tankjainkat az Európai szerverre. Mindenképp érdemes erre odafigyelni a kezdéskor.

A játék magyar nyelven is játszható, rendelkezik teljes, magyar nyelvű lokalizációval (feliratok, leírások). Ha szinkron hangokat is szeretnénk akkor azt addonokkal érhetjük el le, erről olvashatsz részletesebben az oldal ADDON-ok részlegében. 

A magyar nyelvet a játék indító képernyőjén tudjuk kiválasztani, a nyelv választás lehetőségnél:

A játék alapvetően teljesen ingyenes, Free to Play rendszerű. Mivel a szervereket is fenn kell tartani és a fejlesztők sem dolgoznak természetesen ingyen ezért lehetőség van a játékban aranyat (gold) vásárolni amivel különféle, kisebb előnyöket élvezhetsz. A játék enélkül is teljesen játszható, ráadásul aki aranyat költ az sem juthat el messzebb mint a mezei user, maximum hamarabb ér célt. A prémium előfizetők a csaták befejeztével valamivel több tapasztalati pontot (+ 50%), és  kreditet kapnak (+50%)  az előfizetésért cserébe. 1 havi előfizetés 2500 gold, nagyjából 2500-2800 forint az aktuális forint árfolyamtól függően. A prémium fiókkal rendelkezők szakaszokat is alkothatnak. A szakasz 3 fő lehet (prémium nélkül 2 fő). Tehát rajtad kívül meghívhatsz társnak a csatába két játékost.


A játék telepítése:

A telepítés nagyon egyszerű, nem igényel különösebb felkészültséget. Először is el kell látogatnunk a játék weboldalára. Mivel nekünk az Európai régió ami kell, ezért a  http://worldoftanks.eu oldalra érdemes ellátogatnunk. Itt kezdhetünk azzal hogy regisztrálunk magunknak egy felhasználói fiókot, de ezt később is megtehetjük ha már eltöltöttük és feltelepítettük a játékot.   A regisztrációt az oldal jobb felső sarkában végezhetjük el a  

Log in or create account feliratra kattintva.

Ha már regisztráltunk akkor ezekkel az adatokkal léphetünk majd be a játékba, valamint a WOT weboldalra is ahol megtekinthetjük a fiókunk adatait, különféle statisztikákat, illetve az aktuális híreket. Mindenképpen ajánlott körültekintően megválasztani a felhasználó nevünket, valamint a jelszónkat. Jelszónak érdemes az esetleges lopások elkerülése végett olyan kombinációt választani ami tartalmaz kis és nagybetűket valamint számokat is.

A játékot a weboldal GAME menüje alól tudjátok letölteni vagy innen:

A játék letöltése a hivatalos EU szerverről:


Ha letöltöttük és feltelepítettük a játékot, a WOTLauncher.exe-vel indíthatjuk el. Ha beírtuk a regisztrációkor megadott adatainkat máris indulhat a játék. Néha előfordul, hogy a webszerver karbantartása miatt a WOTLauncher.exe-vel nem indul el a játék(nagyon ritka eset), mert nem tud a launcher kapcsolódni a webszerverhez az aktuális hírek miatt, ilyenkor a sima WorldOfTanks.exe-vel el tudjuk indítani.

 

Az első botladozó lépések:

Amint elkezdünk játszani egy garázsba kerülünk. Itt kiválaszthatjuk a nekünk megfelelő tankot. Tier 1 szinttől indulunk. Ezek a kis tankok ingyenesek és rögtön kapunk belőlük 5 darabot mivel 5 nemzet játszható a játékban (ez később bővölni fog). Ezekkel a kis kerti tratktorokkal elindulva fogjuk majd megszerezni a hatalmas gépszörnyeket, vagy éppen a fürge felderítűjárműveinket.

 A megfelelő tank kiválasztása:   

Már a játék elején döntsük el (ill. érdemes eldönteni) melyik nemzet, melyik harckocsi ágán szeretnénk haladni. A fejlődés sebessége eleinte eléggé gyors, de ahogy feljebb jutunk a technológiai fán, egyre több harcot kell megvívnunk és egyre több pénzt, XP-t kell keressünk az új tankokhoz. Javaslom nézzük át a lehetséges variációkat, döntsük el először melyik tankot szeretnénk megszerezni a nagyok közül. 

Itt szeretném mindenképpen megjegezni, hogy nagyjából Tier 5-6 szintig teljesen ingyenesen is jó ütemben fejlődhetünk. Ettől magasabb szinteken viszont egyre nehezebb összeszedni a következő tankunk árát. Megoldható persze az is, hogy Tier 10 szintig sem fizetünk a játékért, de nagyon keservesen fogunk haladni. A nagyobb tankok tetemes költséget emésztenek fel és árukhoz, fenntartásukhoz mérten kevés bevételt termelnek. Ha élvezni akarjuk a játékot magasabb szinteken is, előbb utóbb prémium fiókot kell váltanunk, esetleg prémium tankot vásárolnunk. Viszont Tier 5-6 sőt 7 szinteken, teljesen ingyen is remekül lehet szórakozni és haladni. 

A játékban 5 féle tanktípus szerepel, melyek jelentősen eltérő játékmenetet testesítenek meg.

 

Light tank (könnyű tank, felderitő) – ezek rendkívül agilis, gyors, ámde rendkívül gyengén páncélozott és felfegygyverzett járművek. Alapvető feladatuk az ellenséges célpontok felderítése, megmutatása a csapattársaknak. Sokáig csak kezdő tankok tartoztak ebbe a kategóriába, magasabb szinteken nem nagyon voltak könnyű tankok, szerepüket magasabb szinteken  a közepes tankok töltik be. A francia ágon viszont, akár Tier 8 szintű Light tankunk is lehet.

Medium tank (közepes tank) – mozgékony tankok, átlagos fegyverzettel és páncélzattal. Fő feladatuk a nehéz tankok támogatása, a térképen a kulcspozíciók elfoglalása és tartása, ellenséges tüzérség és tank destroyerek (páncélvadészok) felderítése és megsemmisítése. Gyorsaságukat kihasználva egy-egy elleni harcban a nehéztankokat is legyőzhetik, ha pedig 2-3 közepes tank összeáll és együtt tevékenykedik akár döntő tényezők is lehetnek a csatában. Szisztematikusan együtt haladva feldarálják az ellenséget.

Heavy tank (nehéz tank) – ők képviselik a fő tűzerőt. Erős páncélzat és ágyúk jellemzik őket, cserébe természetesen nem túl mozgékonyak és gyorsak. Nagyon élvezetes velük játszani, de oda kel figyelni a helyezkedésre, mivel lassúak és a tüzérség elsődleges célpontjaik. Nagyon változatos a típus arzenál. Vannak nagyon lassú, erősen páncélozott mozgó erődök, de akadnak fürgébb, kisebb tűzerővel bíró tankok is.

Tank destroyer (páncélvadász) – általában szintjüknél erősebb ágyúval rendelkező, legtöbb esetben torony nélküli járművek (ezért célzáshoz a testet kell forgatniuk), magas szinten esetenként rendkívül erős elülső páncélzattal. Elsősorban védekezésnél lesből való támadásra (bozótosban ülve) és a nehéz tankok támadásának támogatására használatos. Közelharcban a torony hiánya miatt nehéz használni, hiszen a közepes tankok gyorsan megkerülhetik (főleg ha lelövik a lánctalpát) és oldalról-hátulról pillanatok alatt szétszedik.

Artillery (tüzérség, SPG) – biztonságos távolságról (magasabb szinteken a térkép túloldaláról) képes nagy sebzést bevinni a célpontoknak. Bár páncélzata lényegében nulla (így közelharcban sérülékeny) óriási előnye hogy a térkép bármely pontját tudja lőni, a lassú heavyk rémálma. Ráadásul nem kell közvetlenül rálátnia a célpontra, például domb mögé is be tud lőni. A pályát felülről látja, mintegy műholdról. Nem túl változatos játékmenet, de rizikómentesen lehet irtani vele még a sokkal magasabb szintű tankokat is (emiatt a tüzéreket általában közutálat illeti). Prsze a felderítő és közepes tankok legkedveltebb célpontjai. Nem könnyű jó tüzérként játszani. Sokaknak beletörik a bicskája ha kipróbálja őket. 

A játékban található járművek, a járművekben ülő legénységgel együtt folyamatosan fejleszthetőek (tapasztalati pontokért és kreditért cserébe)  így mindig akad mivel foglalkozni, a harcokon kívül.  

 

Nem szabad elfeledni, ez csapatjáték. Egyedül, magányosan a nyakunkba venni a pályákat értelmetlen és felesleges. A győzelemhez szükség van némi önkontrollra, és a csapattagjainkkal történő együttműködésre.  

A járművek, a terep, a látvány részletessége elérhetővé teszik, hogy teljesen úgy érezd egy tank parancsnoka vagy és igazi harcban, megmérettetésbe teszed próbára a képességeidet.

A nemzetek nagyjából ki vannak egyensúlyozva. Tanktípusok szerint az alábbi jellemzést lehet adni a nemzetekről:
(A jellemzés nem szentírás, rengeteg tank van a játékban tehát vannak átfedések)

Harckocsi:
Német: pontos löveg, de kisebb sebzés. Több hp, viszont nagyobb méretű test, szögletes formák.
Orosz: pontatlanabb löveg, de nagyobb sebzés. Kevesebb hp, de alacsonyabb felépítmény, döntöttebb formák.
Amerikai: nagyot sebző jó löveg. Papír test, de kemény torony (heavyiknél, T29 és felette).

Francia: Jellemzően nagyobb sebesség (Tier 4 szinttől). Vékony páncélzat de nagy mozgékonyág. Némely tank revolver táras löveggel van ellátva (4-6 lövést tud leadni egy betöltéssel) amely kiürítése után hosszú töltési időre számítsunk.
Angol: Változatos ág. Rendelkezik erős páncél-gyenge tűzerő, Kevésbé hatékony páncél-nagy tűzerő kombinációkkal is. A közepes tankok lassabbak a többinél, de jó páncélvédettséggel rendelkeznek. 

Páncélvadász:
Német: pontos és erős löveg, valamint 8-9 tierben erős test, 6-7-es tier elég gyenge
Orosz: nagyot sebző lövegek, jól rejtőzködő gépek, sebességben jobbak viszont nincs erős páncélzatuk még szemből se (kivéve a legnagyobbat)
Amerikai: alacsony szinten átlagosak, bár a Wolverine és a Sluger az egyetlen páncélvadász, aminek van tornya (ez komoly előny). Magasabb szinten brutális front páncél jellemzi őket.

Francia: Lapos felépítmény, erős páncélzat, revolver táras ágyú nagyobb szinteken.
Angol: (8.1 verzióban jelentek meg az angol tankok, de még nincs TD ág) 

Arty (tüzér):

Német: pontosak, több lövést is kibírnak. Néha kevés a lőszer. Az E-Typra nem hat a területre ható sebzés, ami néha jól jön.
Orosz: tier hattól, már brutális sebzés, sok lőszer. Állítólag nagyobb szögben csapódik a lövedék, ezért jobbak. Top arty nagyon gyors.
Amerikai: gyors és kicsit gépek sok lőszerrel. A top gép sebzi a legnagyobbat a játékban, de a lőszer is a legdrágább bele.

Francia: Gyors gépek, kisebb kaliberű ágyúk, viszont Tier 8 szinten revolver táras löveg.
Angol: (8.1 verzióban jelentek meg az angol tankok, de még nincs Arty ág). 


 A harctéri körülmények:

Az ellenfeleket a játék szintenként, járműtípusonként sorsolja össze egy bizonyos tűréshatáron belül.  Ez azt jelenti, hogy pl. egy Tier 6 szintű harckocsival kerülhetsz olyan csapatba ahol akár 2-3 szinttel nagyobb járművek is vannak. Lehetnek persze kissebbek is. Ez sokat fejlődött az elmúlt időszakban, közel 10 000 megvívott csata után nyíltan mondhatom, elég jó a sorsolási rendszer. Vannak nehezebb ütközetek, de az alap az, ogy minden Tier szintű tanknak van az ellenoldalon egy párja. Ha jó a csapatmunka, nem számít ha nagyobb tankok is vannak nálad a harctéren. Meg kell ismernünk korlátainkat és előnyeinket és nem lesz probléma.

Az ütközetek és a pályák véletlenszerűen kerülnek kisorsolásra. Háromféle harci típus áll a rendelkezésünkre a csaták során. Ha valamelyik nem tetszik, azt le is tilthatjuk.

Normál csata: Egyszerű 15 vs 15 küzdelem. A csatatéren két bázis található. Innen indulnak a tankok. A cél nagyon egyszerű. Ki kell lőni az ellenség összes tankját, vagy el kell foglalni az ellenséges bázist. A játékidő 15 perc. Ha addig nem dől el a csata, akkor a végeredmény döntetlen.

Ütközet: A lehetőséget Tier 4 szintű járművekkel, vagy attól felfelé kapjuk meg. A csapatok szintén 15 tankkal indulnak. Azonban nincs saját főhadiszállásuk. A térkép közepén található bázist kell elfoglalni. A csata addig tart amíg valaki el nem foglalja a bázist vagy az egyik fél összes tankja meg nem semmisül. A játékidő 15 perc.

Támadás: A lehetőséget Tier 6 szintű járművekkel, vagy attól felfelé kapjuk meg. A csapatok ezúttal is 15 főből állnak. Az egyik fél rendelkezik bázissal amit meg kell hogy védjen. A másik fél nem rendelkezik bázissal tehát támadnia kell. A bázisokat nem könnyű elfoglalni, ráadásul a játékidő 10 perc. HA a védők megvédik a bázist az idő lejártáig, akkor győztek és az ellenfél veszít. Természetesen ha az egyik fél minden tankja megsemmisül, a másik fél győzött a foglalástól függetlenül.


A legénység folyamatosan fejlődik a harcok során. Alapból 50%-os legénységet kapunk. A legénység képzettsége meghatározó. A tankunk alap statisztikai adatai a legideálisabb esetre értendők. Magyarán a maximálisan kihozható képesség mértéke. Ha a legénység alapon 50%-on van akkor pl. a tank sebessége 59,5 %-a a teljes sebességnek. Persze ez egy arányszám, mert lejtőn lefelé meglesz a max sebesség. De a sofőrünk a tank erőforrásainak csak az 59% értékét használja ki. Ez ugyanígy érvényes a lövészre, rádiósra, parancsnokra, töltőre.

A személyzet ha eléri a 100%-os képességét megtanulhat speciális képességeket is. Ha egy speciális képesség eléri a 100%-ot, új képességet tanulhat. Egy jól képzett katona akár 4 vagy több képességet is birtokolhat ezáltal nagymértékben javítva a tankunk harci értékén, harci erején. A legénység képességekről egy másik ismertetőmben részletesebben is kitérek (Részletes ismertetők menü).

A tank személyzetét csak 100%-os képzettség felett érdemes átültetni másik járműbe, ha már rendelkeznek valamilyen másodlagos képességgel is (tűzoltás, álcázás, javítás, egyéni képességek stb.) Csak azonos nemzetiségű tankokba lehet átültetni a legénységet. Az átültetésnél a 100%-os legénységi tag 90%-os lesz az új tankban, de a másodlagos skillje megmarad és, ha újra 100%-os lesz tovább nő a másodlagos képessége.

Az elsődleges képességek az új tankban így alakulnak:

azonos tanktípus esetén 90%  (pl medium tankból medium-ba)
más tanktípus esetén 80% (pl. medium tankból heavy-ba) 

A harc során számtalan stratégia és játékstílus jelentkezik. Magunknak kell eldönteni mi áll hozzánk a legközelebb. Nem részletezném teljesen, de jó ha tudjuk minden tanknak, tank típusnak megvan a megfelelő harci alkalmazása. Egy páncélvadásszal nem harcolhatunk úgy mint egy tüzérrel vagy nehéz tankkal. Igyekezzünk segíteni a társainkat és elfogadni a járművünk korlátait, kihasználni előnyeit. Egy felderítő tankkal ne akarjunk a toplista élén landolni sebzésben a harc végén. Nem fog emnni és idő előtt kilőnek minket. Viszont ha jó felderítő, célmegjelölő munkát végzünk hozzásegíthetjük a csapatunkat a győzelemhez.

A harc során a belső cset rendszerrel tudunk kommunikálni a csapattársak között. Kiválaszthatjuk hogy az ellenfél is lássa az üzenetünk (TAB gomb) vagy csak a csapattársaink vagy akár csak a szakasz társunk akivel együtt játszunk. Lehet század szintű harcokban is részt venni (10 tank) vagy klán szinten a globális térképen harcolni (erről részletesen olvashattok a Részletes Ismertetők menüven).


Kiegészítő eszközök, fogyócikkek:

A tankunk képességét a legénységünk fejlődésén kívül, egyéb, felszerelhető kiegészítőkkel  és körönként elhasználható fogyócikkekkel is javíthatjuk. Szerelhetünk a gépünkre állandó segítséget nyújtó töltésgyorsítót, szellőztető ventillátorokat, periszkópot, álcahálót, torziós rugókat, CO2-vel töltött üzemanyagtartályokat stb.  Elláthatjuk a legénységet, vagy a járművet körönként elhasználható fogyó cikkekkel is mint pl. a kis javítókészlet, tűzoltó készülék, elsősegélycsomag stb.

A kiegészítők és a fogyócikkek tank fajtánként is változhatnak. Ezek felszerelhetőségét és használatát érdemes jól átgondolni, esetleg tájékozódni a tapasztaltabb játékososok felől.

Meglehetősen nagy a választék, viszont jól meg kell gondolnunk mit teszünk a járgányra. Ki kell tapasztalni mire van a legnagyobb szükség, ugyanis maximum 3-3 db. kiegészítőt tehetünk a tankunkra. 3db. főmodult, pl. töltésgyorsító, álcaháló stb. és 3 db. fogyócikket, pl. kis javítókészlet, tűzoltó készülék, elsősegélycsomag stb. Ezek a kiegészítők életet illetve tankot menthetnek. Persze pénzbe (kreditbe kerülnek).

Átmozgatható felszerelések

Ikon Felszerelés neve Ár / Súly Leírás
Álcaháló 100.000 kr 
100 kg
+25% a jármű alap álcázási képességéhez. A jármű testének 3 másodperces mozdulatlansága után kapcsol be. 
Ajánlott: TD-re és Arty-ra.
Periszkóp 500.000 kr 
50 kg
+25% látótávolság. A jármű testének 3 másodperces mozdulatlansága után kapcsol be. 
Ajánlott: TD-re és passzív felderítőre.
Szerszámos láda 500.000 kr 
100 kg
+25% javítási sebesség. Különösen hasznos, ha legénység nem rendelkezik magasabb szintű Javítás képességgel. 
Ajánlott: Minden járműtípusa.

Komplex felszerelések

TARTÓSSÁG
Ikon Felszerelés neve Ár / Súly Leírás
Kis repeszpáncél 50.000 kr 
250 kg
+15% páncél védelem az ütközések és a HE lövedékek repeszei ellen. A páncélon áthatoló lövés sebzésére nincs hatása.
Ajánlott: nehéz, vastag páncélzatú tankra.
Közepes repeszpáncél 200.000 kr 
500 kg
Nagy repeszpáncél 500.000 kr 
1000 kg
Vizes lőszerrekesz
1. osztály
200.000 kr 
Tank súly 1%-a
+50% a lőszerrekesz életerejéhez. Azon járművekre érdemes felszerelni, melyek hajlamosak a lőszerrekesz sérülésre, robbanásra.
Vizes lőszerrekesz
2. osztály
600.000 kr 
Tank súly 1%-a
Ciklon szűrő
500.000 kr 
10 kg
+50% a motor életerejéhez. Azon járművekre érdemes felszerelni, melyek hajlamosak a motor sérülésre vagy amelyekre fel van szerelve a Végsebesség kikapcsoló. Csak szovjet tankoknál elérhető.
Széndioxid feltöltő
500.000 kr 
50 kg
+50% az üzemanyag tartály életerejéhez. Azon járművekre érdemes felszerelni, melyek hajlamosak az üzemanyag tartály sérülésre. Tier 6-tól érhető el.
Fejlesztett rugók 20.000 kr 
-

+10% a felfüggesztés teherbíró képességének és +30% életerejének. A magasabb terhelhetőséggel nem nő a jármű gyorsulása, a fordulási sebessége vagy bármi más tulajdonsága. Ezáltal csak nagyobb terhelhetősége lesz például a stock felfüggesztésnek is, azaz felrakhatsz mondjuk nagyobb tornyot úgy egy tankra, hogy nincs még meg a fejlesztett felfüggesztés. A legtöbb német és szovjet járműhöz elérhető. Nem érhető el viszont néhány francia és amerikai járműhöz.

Fejlesztett Vickers felfüggesztés 20.000 kr 
-
Fejlesztett Candle felfüggesztés 40.000 kr 
-
Fejlesztett Christie felfüggesztés 80.000 kr 
-
Fejlesztett torziós rugók
1 t osztály
100.000 kr 
-
Fejlesztett torziós rugók
3 t osztály
200.000 kr 
-
Fejlesztett emelőkarok 200.000 kr 
-
Fejlesztett hosszanti torziós rugók 500.000 kr 
-
Fejlesztett torziós rugók
5+ t osztály
500.000 kr 
-
Fejlesztett alátétek
600.000 kr 
-
TELJESÍTMÉNY
Ikon Felszerelés neve Ár / Súly Leírás
Közepes kaliberű tank töltésgyorsító
200.000 kr 
200 kg

-10% töltési idő. 
Revolvertáras tankokra nem szerelhető fel. A Tier limiteket lásd a hivatalos Wiki oldalon vagy a játékban.

Nagy kaliberű tank töltésgyorsító 500.000 kr 
400 kg
Közepes kaliberű SPG töltésgyorsító 300.000 kr
Közepes kaliberű SPG töltésgyorsító 600.000 kr 
500 kg
Fejlesztett célzásgyorsító 500.000 kr 
100 kg
-9% célzási idő. 
Különösen hasznos hosszú töltési idővel rendelkező járműveknél (pl. SPG). Használja együtt a Vertikális stabilizátorral, a maximális célzási hatékonyság eléréséhez.
Vertikális stabilizátor Mk1 500.000 kr 
100 kg

20%-kal alacsonyabb célzási pontatlanság. Az ágyú alap pontossága nem változik, csak a szétugrott célzókör 20%-kal kisebb méretről kezd szűkülni. Az Mk1-es a könnyű és közepes tankokhoz való, míg az Mk2-es a nehéz tankokra szerelhető fel. Kiváló választás a támadó stílusú játékosoknak. Használja együtt a Fejlesztett célzásgyorsítóval, a maximális célzási hatékonyság eléréséhez.

Amerikai könnyű tankoknál Tier 5-től, közepes tankoknál Tier 6-tól, nehéz tankoknál Tier 7-től érhető el. Tier 8-tól minden nemzet tankjaira felszerelhető.

Verikális stabilizátor Mk2 600.000 kr 
200 kg
Látcső 500.000 kr 
-
+10% látótávolság. A bónusz folyamatosan hat, kivéve ha a periszkóp működésbe lép. Felderítőknek és az agresszív játékstílust kedvelőknek ajánlott.
Plusz barázdák 250.000 kr 
1000 kg

-9,1% terep ellenállás puha talajon és -4,8% terep ellenállás átlagos talajon.

A következő német tankoknál érhető el: PzKpfw III Ausf. A, PzKpfw III, PzKpfw III/IV, PzKpfw IV, VK 3001 (H), StuG III, JagdPz IV, Sturmpanzer, Hummel

LEGÉNYSÉG
Ikon Felszerelés neve Ár / Súly Leírás
Fokozott szellőzés
1. osztály
50.000 kr 
100 kg
+5% a legénység teljesítményéhez és alap képességeihez. Ezáltal ez a felszerelés a tank legtöbb működési paraméterét javítja.
Nyitott tetejű járműre nem szerelhető fel.
Fokozott szellőzés
2. osztály
150.000 kr 
150 kg
Fokozott szellőzés
3. osztály
600.000 kr 
200 kg

Fogyóeszközök

A fogyóeszközök olyan bónusz eszközök, melyeket egy csata alatt egyszer lehet felhasználni. Igen sokféle létezik belőle, van ami a láncot javítja meg, van ami a teljesítményt növeli, de van olyan is, ami egy sérült legénységi tagot képes meggyógyítani. Két típusuk van: normál és prémium. Egy járműbe maximum három különböző fogyóeszköz rakható be és nem lehet két azonos típusút sem berakni (tehát nem lehet mondjuk két Kis javítókészlet), azonban minden normál fogyóeszköz mellé betehető a prémium párja (tehát a Kis javítókészlet mellé a Nagy javítókészlet).

A berakott fogyóeszközök aktiválása rendre a 4-5-6-os gombokkal történik, attól függően hogy melyik helyre mit raktál. Érdemes minden tankon ugyanazt a sorrendet választani, mert így mivel mindig ugyanaz a gomb aktivál egy adott eszközt, gyorsabban tudsz majd reagálni is vészhelyzetben (pl. ha minden tankon a 4-es gombra és pozícióba van rakva a Kis javítókészlet).

Normál fogyóeszközök (kreditért vásárolható)

Ikon Fogyóeszköz neve Ár Leírás
Kis javítókészlet 3000 kredit Csatánként egyszer megjavít egy megsérült modult. Aktiválása után (lásd fent) egy másodlagos, fix számkóddal kiválasztható, hogy melyik modult szeretnénk megjavítani (pl. 5-ös a lánc), vagy a Ctrl lenyomása után egyszerűen csak rá kell klikkelni a sérült modul ikonjára a jármű paneljén.
Kis elsősegély csomag 3000 kredit Csatánként egyszer meggyógyítja a legénység egyik sérült tagját. Aktiválása után (lásd fent) egy másodlagos, fix számkóddal kiválasztható, hogy melyik legénységi tagot szeretnénk meggyógyítani, vagy a Ctrl lenyomása után egyszerűen csak rá kell klikkelni a sérült személy ikonjára a jármű paneljén.
Kézi tűzoltó készülék 3000 kredit Csatánként egyszer azonnal eloltja a keletkezett tüzet a járművön, de a tank egy minimális sebzést így is elszenved.
100-as oktánszámú gázolaj
5000 kredit Megnöveli a motor teljesítményét (és így gyorsulását is) valamint a torony forgási sebességét 5%-kal. Csak dízel motorral rendelkező járműveknél használható és nem kell külön aktiválni.
Import olaj
5000 kredit Megnöveli a motor teljesítményét (és így gyorsulását is) 5%-kal. Nem kell külön aktiválni. Az Import olaj kizárólag szovjet, a Minőségi olaj pedig kizárólag kínai járműveken használható, motortípustól függetlenül. Hatása összeadódik a Végsebesség kikapcsoló hatásával (együttesen +15,5% bónusz).
Minőségi olaj
Végsebesség kikapcsoló
3000 kredit 10%-kal megnöveli a motor teljesítményét és ezáltal a jármű gyorsulását is, azonban minden gyorsulással töltött másodperc után a motor 1,5 életerő pont kárt szenved el, azaz egy idő után meg is rongálódhat. Emiatt ezen fogyóeszköz hatását aktiválás után ki is lehet kapcsolni. Hatása összeadódik az Import és a Minőségi olaj hatásával (15,5%). Kizárólag szovjet és kínai járműveken használható.

Prémium fogyóeszközök (aranyért vásárolható)

Ikon Fogyóeszköz neve Ár Leírás
Nagy javítókészlet 50 arany Csatánként egyszer megjavít minden, az aktiválás pillanatában sérült modult a járművön valamint (aktiválás nélkül is) +10% javítási sebességet ad az egész csata idejére. Javítás után ezek a modulok természetesen újra megsérülhetnek.
Nagy elsősegély csomag 50 arany Csatánként egyszer meggyógyít minden, az aktiválás pillanatában sérült legénységi tagot valamint (aktiválás nélkül is) 5%-kal csökkenti a legénység sérülésének esélyét az egész csata idejére. Gyógyítás után ezek a személyek természetesen újra megsérülhetnek.
Automata tűzoltó készülék 50 arany A jármű kigyulladásának pillanatától számítva 0,5 másodpercen belül aktiválódik és eloltja a keletkezett tüzet valamint 10%-kal csökkenti az újabb tűz esélyét. Csatánként egyszer fejti ki hatását.
105-ös oktánszámú benzin
50 arany Megnöveli a motor teljesítményét (és így gyorsulását is) valamint a torony forgási sebességét 10%-kal. Nem kell külön aktiválni, ha fel van szerelve, automatikusan működésbe lép. Csak német, francia és amerikai benzinmotoros járműveken használható.
Extra fejadag
50 arany

Ezek a fogyóeszközök megnövelik a legénység képességeinek szintjét 10%-kal az egész csata időtartamára. A bónusz feltétele, hogy a legénység tagjai már elérték a 100% képzettségi szintet.

 • Az Extra fejadag csak szovjet legénységnél érhető el.
 • Az Kóla csak amerikai legénységnél érhető el.
 • Az Csokoládé csak német legénységnél érhető el.
 • A Puding és tea csak brit legénységnél érhető el.
 • Az Erős kávé csak francia legénységnél érhető el.
 • A Megnövelt fejadag csak kínai legénységnél érhető el.
Kóla
Csokoládé
Puding és tea
Erős kávé
Megnövelt fejadag

Prémium tankok: 

A játékban lehetőség van prémium tankok vásárlására. Némely tank egész jó, de alapvetően nincs lényeges különbség egy azonos szintű, maximumra fejlesztett nem prémium tankhoz képest.  Sőt általában a prémium tankok egy közepesre fejlesztett tank képességeivel bírnak azonos Tier szinten belül (gyengébbek mint a felfejlesztett nem prémium tankok). Ami mégis jelentős dolog az a tank által kapott kredit. A kredit szorzójuk sokkal magasabb ezeknek a tankoknak, így ha jól harcolsz több pénz üti a markodat.  A prémium tank nem fejleszthetőek, csak az alap gyári modulokkal harcolhatsz. A velük szerzett XP mennyiséget, sajnos csak goldért válthatod át, szabadon felhasználható, más tankok fejlesztésére költhető XP-re. A prémium tankok száma folyamatosan változik, van belőlük több is minimum 2, maximum lvl 8 szintűek.


 A  játék lvl. 3 szinttől nehezedik, Ugyanis innentől már könnyen bekerülhetünk olyan csatába ahol tőlünk sokkal erősebbek, 2-3 akár 4 szinttel (tüzéreknél ennél is több) nagyobb járgányok ellen kell harcolni.  Kell a kihívás, ne sírjuk el magunkat ilyenkor. Egyrészt  a sorsoló rendszer igyekszik minél kevesebb várakozási időt összehozni csata előtt ( pár másodperc általában) illetőleg a játék unalmassá válna ha mindig te lennél a legnagyobb, vagy csak azonos szintűekkel harcolnál. Ha magasabb szintűek ellen harcolsz több XP és kredit üti a markodat. Arról nem is beszélve, hogy visszafelé is igaz a történet. Pl. ha bent figyelsz a Tigrisben (7 szint), és a csapat fele 3-4-5 szintűekből áll. Szóval ne hisztizz, harcolj, használd ki a lehetőségeidet. Ha kicsi vagy nem kell lövöldözni, segítsd a társaidat felderítéssel, vagy próbáld megvédeni a tüzéreiteket az ellenséges scout (felderítő) tankok elől. Aki nem adja fel, annak lesz Tier 10 gépe, előb utóbb :) 

A TAPASZTALATI PONT (XP)

A tapasztalati pontot nem csak arra kapod, ha kilövöd az ellenfelet. Tanktípusonként is változik, ki mire, mennyit kap. Pontos számokat nem tudunk, de a hivatalos fórumon már felsorolták hogy miért jár jutalom egy csatában:

Mire kapunk XP-t:

- Ellenséges tankok sebzése
- Kritikus sebzés ellenséges járművön (egy főmodul sérül, pl. toronyforgatás, rádió, meghal egy legénységi tag stb.). A tankok közötti szintkülönbség számít, tehát ha egy magasabb szintű tankot találsz el, több XP-t meg pénzt kapsz.

- Ellenséges tank felfedezése (amikor meglátod és megjelenik a térképen piros pontként). Tüzérség felfedéséért kicsivel több jár mint a normál tankokért.

- Ha csapattársaink olyan tankot sebeznek, amit mi fedeztünk, derítettünk fel és mutatunk meg nekik (mivel azok távolabb vannak tőlük mint az ő látótávolságuk).

- Bónusz jár egy tank megsemmisítéséért (kill). Ugyanúgy mint sebzésnél, itt is több jár, ha nagyobb szintű tankot ölünk meg.

- Bázisfoglalásért, de csak azok a tankok kapnak jutalmat akik a zászló körüli körben tartózkodva „húzzák” a zászlót. A jutalom arányos a körben eltöltött idovel.

- Ha megsebzünk olyan ellenfelet, aki foglalja a bázisunkat. Tehát megvédjük azt.

- Bónusz jár azért, ha egy csata végén még életben vagyunk.

- Csatában való részvételért. Ez egy kezdő kredit bónusz, nem túl jelentős. Ott van értelme amikor győz a csapatunk, mert a győztes fél erre a kezdő összegre kap bónuszt. Szintenként változó.
- A csapat minél több sebzést visz be a másiknak, annál több XP-t kapnak a játékosok – viszont ennél az összetevőnél csak a megsemmisített ellenséges tankokat veszik figyelembe. Ennek a tételnek kicsi a hatása, de azért számít valamit. 

A legnagyobb bónusz: +50% tapasztalati pont a győztes csapatnak, valamint a győztes csapat kap egy kis % értékű  kreditbónuszt (1.85 szorzó a beloggolási alaphoz, amit a vesztes fél nem kap meg. Ez Tier szintenként változó érték) . A vesztes illetve döntetlen meccsek esetén egyik csapat sem kapja meg ezt a bónuszt. Ergó a döntetlen az olyan, mintha mindkét csapat veszítene. Ráadásul sokáig is tart :) 

Amiért NEM jár XP:

- Baráti tank sebzése.
- Csapattársak megölése (Team killing – TK)
- Lepattanó lövedékek (ding, ricochet)
- Ha minket sebeznek…
- Különféle achievementek (Top-Gun, Mesterlövész és társai)
- Döntetlen vagy veresége esetén nincs 50% bónusz.
 

Nincs olyan, hogy a csapat több bónuszt kap ha minden tankot megsemmisít. Gyakran hisztiznek miatta a cseten, de nincs így. Gyakorlatilag mindegy hogy győztök. Persze az egyéni szerepvállalás adja a legtöbb XP-t azt ne felejtsd el.

Alapesetben minden XP amit egy tankkal megszerzünk csak az adott tank fejlesztéseire költhető el. Azonban minden csata után a szerzett XP 5%-a free XP-be kerül. A free XP bármely tankon felhasználható, nincs rá semmilyen megkötés.

Szabad XP-t aranyért lehet átváltani is. Ha egy tanknál MINDENT kifejlesztünk, onnantól kezdve Elite minősítést kap. Ez semmiféle extra képességet nem jelent, csak annyit hogy mostantól kezdve az XP amit vele gyűjtünk folyamatosan halmozódik, és aranyért cserébe átkonvertálható (1 gold = 25 XP arányban).

Ha nem tervezünk aranyat használni XP konvertálásra, elit tankokon bekapcsolhatjuk a legénység képzésének gyorsitása opciók. Ilyenkor a tankon nem halmozódik XP, minden megszerzett tapasztalat a legénység képzettségeit növeli. Csodát ne várjunk tőle, mivel valószínűleg eddigre az adott tank legénysége 100% körül van – ilyenkor minden % növekedés nagyon sok XPt igényel. Persze ha úgyse használnánk másra az XPt, ártani nem árthat

Ha kilőttek, és még tart a csata, nem muszáj megvárnod a csata végét. Elhagyhatod a csatát és ha van másik tankod beülhetsz a volánhoz és harcolhatsz tovább azzal. Ha az első csata végetért, akkor is megkapod a jutalmadat ha kilövésedet követően kiszálltál.  


Látni és nem látszani !


 

Sok játékos nem nagyon van tisztában a rejtőzködés, felderítés, látó és észlelési távolság mikéntjeivel. Sok esetben kiáltunk csítert, buggert egy-egy furcsa eset láttán, holott az illető csak profi módon használta a játék adta lehetőségeket, és szemtelen módon szerencséje is volt a játékban lévő technikai korlátok, kisebb hibákat illetően.  Lássuk, miként működik a játék bújócskás modulja J

Azt hogy kit, milyen messziről, mekkora távolságról észlelhetünk, elsősorban az határozza meg mekkora a látótávolságunk, illetőleg a rádiónk, csapattársunk rádiójának hatósugara. A látótávolságod meghatározza, mailen messziről tudod észrevenni az ellenséget, a rádió hatótávolsága pedig abban segít, hogy észleled a csapattársaid által felderített ellenséges tankokat. Persze te ugyanúgy megosztod az észlelésed a rádión keresztül csapattársaiddal.

A tüzérek (SPG) kiváltságot észlelnek, mert gyakorlatilag ők a stratégiai képernyőn látnak minden ellenséges tankot, amit bármely csapattárs felderített.


 
A rádió


Fontos tudni, hogy amit a radaron látsz, az nem egyezik meg azzal, amit a tankból látsz. A radaron minden ellenfél látszik, akit bármelyik csapattársad lát, és minden szövetséges, akinek a rádiójelét veszed. A rádiók jelei összeadódnak, tehát ha a te rádiód 300 méterre sugároz, a társadé pedig 500 méterre, akkor legfeljebb 800 méteren belül fogjátok egymás jeleit. A kommunikáció azonban mindig csak két tank közt zajlik, nincs láncolódás. A fenti példánál maradva ez azt jelenti, ha a társad veszi egy tőle 300 méterre levő tank jelét, annak az adását nem fogja továbbítani feléd. Te csak azt fogod látni, amit a veled közvetlen kapcsolatban levő tankok látnak:

A === 500m ===> B ===> 350m ===> C
A veszi B jeleit - B veszi A és C jeleit - A nem veszi C jeleit

 

Összefoglalva tehát azt látod: - amit te magad látsz, a veled rádiókapcsolatban levőket és akiket ők látnak közvetlenül, legyen az barát vagy ellenség.

A rádió hatótávolságát befolyásoló tényezők: a rádió típusa, a rádiós skillje. Ez utóbbi befolyásolja az adás gyakoriságát (nem folyamatos az adás!) és a távolságot is. Ha kilövik, felére csökken minden tulajdonság.

Sokan nem foglalkoznak a rádióval, pedig ahogy a fentiekből is látható, nagyon fontos, hiszen egy kis hatótávolságú rádió miatt sok hasznos információról maradhatsz le, illetve nem csak te magad, hanem az egész csapatod. Érdemes azonnal kifejleszteni a legjobb rádiót, amint elérhetővé válik. A meccsenként szerzett xp mennyiségét is jelentősen befolyásolhatja, kivéve talán az SPG-t!


 
A látótávolság 

A játékban erősen korlátozott a látótávolság. Ennek egyrészt játéktechnikai oka van, másrészt maga a játékmotor (BigWorld) képességei szabnak határt. Fontos tudni, hogy jelenleg az észlelési távolság és a látótávolság nem ugyanaz. Az észlelési távolság fixen maximum 500 méter, míg a látótávolság akár 700 méternél több is lehet.

A grafikus motor jelenleg csak 500 négyzetméteres, négyzet alakú területet képes kirajzolni. Ennek az átlója (~707 méter) a maximális látótávolság, míg oldala a maximális észlelési távolság. Mivel adott helyzetben a maximális látótávolság 500 méterre korlátozódhat (a négyzet oldala), ezért maximálták az észlelési távolságot 500 méterben. Csak így garantálható jelenleg, hogy az egymást azonos módon észlelő játékosok biztosan megjelenjenek egymás képernyőjén. A WG szeretné növelni ezt a távolságot, de ez egyelőre várat magára, és emiatt a nagyobb pályák értelmetlenek.

A számokból azonnal látható, hogy bizony mindenképpen van értelme az extra felszereléseknek, akkor is, ha a tankunk alapból majdnem 500 méterre lát. Ugyanis ha egy társunk detektál például tőlünk 600 méterre egy ellenséget, a rádión megkapjuk a koordinátákat, és mi is látni fogjuk, amennyiben rendelkezünk a megfelelő eszközökkel. Kifejezetten hasznos lehet a látótávolság növelése a bázist védő TD-k, és a kémek esetén. 

Bizonyos dolgok csökkentik az ellenfél láthatóságát. Ilyenek például a legénység rejtőzködési képessége, az álcaháló, vagy akár a bokrok.
Az észlelés számításakor mindig a maximális látótávolságból vonja le a rendszer az ellenfél bónuszait, tehát akkor is nagyot nyerünk a nagyobb látótávolsággal, ha az ellenség közel van. Lássunk pár példát, amelyben egy mozgó Sherman-t próbálsz detektálni:


- 410 méteres látótávolsággal 350 méteren veszed észre
- 500 méteres látótávolsággal 420 méteren veszed észre
- 550 méteres látótávolsággal 445 méteren veszed észre

A maximális látótávolságodat az alábbi tényezőkkel tudod befolyásolni:
- legénység skillje (elsősorban commander és rádiós)
- Coated Optics: +10% statikus növelés
- Binocular Telescope: +25 rejtett állapotban (azaz 5mp mozdulatlanság után)
- Ventillator: +5%
- Csokiropikóla (prémium kaja consumable): +10%

Nagyon fontos, hogy a WoT beállításainál a "Draw Distance –Látótávolság" maximális értékre legyen állítva! Enélkül NEM fogod látni az 500 méteren túli tankokat a képernyőn!Detektálás -Felderítés

Az észlelhetőséget rengeteg tényező befolyásolja, melyeket nem könnyű megérteni. Vegyük sorra a láthatóságot csökkentő tényezőket.  

Minden tank alapból rendelkezik egy láthatósági értékkel és egy szorzóval, ami egyrészt az adott tank típusától, méretétől, és a fejlesztők jószívűségétől függ (ergo balanszolási célokra is használják sajnálatos módon). Ezekről az értékekről nem adtak ki hivatalos információt, és az interneten is csak a játékosok által tapasztalati úton összeállított táblázatok találhatók. Íme egy a sok közül.

Értelmezés: az alábbi távolságokat egy 500 méteres látótávolsággal rendelkező tankkal mérték, amelyben a commander is 100%-os volt. A célpontok nem mozogtak, és semmilyen rejtőzködést segítő cucc nem volt rajtuk, teljesen nyílt terepen álltak. Akkor jöjjenek a számok: 

Maus ~440m | IS-7 ~395m | T30 ~380m
GW Tiger ~440m | Object 212 ~415m | M40/43 ~415m
JTiger ~425m | Object 704 ~375m
Panther2 ~425m | Pershing ~405m | T-54 ~355m

 

A legrosszabb alapláthatósággal rendelkező tankot extra felszerelés nélkül, nyílt terepen legfeljebb 445 méterről lehet detektálni, tehát nyugodtan vehetitek ezt kiindulási pontnak ha számolgattok. Azt már tudjátok, hogyan tornászhatjátok fel az észlelési képességeteket, most lássuk, hogyan rejtőzhettek el.

1. A legénység fejlesztésével: a legnagyobb állandó extra bónuszt a legénység camo képessége adja, összesen maximum 20%-ot. A bónusz nulláról indul, és a másodlagos skill 100%-ának elérésekor lesz 20%. Nagyon fontos képesség, mert állandó, tehát mindegy hogy mozogsz, lősz, vagy nyílt terepen vagy, ezt a bónuszt mindig megkapod!

2. Felszereléssel: az álcaháló hasznossága erősen tank függő. Azokra a tankokra, melyeknek a rejtőzködési szorzója gyenge, felesleges feltenni, mert a szorzó képlet miatt nagyon kicsi bónuszt fog adni. A feljebb látható listában a 400 méter felett észlelhető tankok egyikére se érdemes feltenni, mert még a ventilátor is több bónuszt fog adni. Még egy fontos dolog, hogy a legénység képességével szemben az álcaháló bónusza csak nyugalmi állapotban érvényesül, ami 5 másodpercnyi mozdulatlanság után kapcsol be. A tornyot forgathatod, az nem töri meg a bónuszt.

3. Bokor: nagyon nagy, 50% feletti bónuszt ad, és a bónuszok összeadódnak, tehát ha több bokor van előtted, mindegyik bónusza érvényesül. Nagyon fontos, hogy a bokornak az ellenség irányából teljesen ki kell takarnia a tankod, különben nem ér semmit! Nincs részleges bónusz! Vagy takar a bokor, vagy nem. A csöved vége kilóghat, az nem számít. Úgy tudod magad leellenőrizni, hogy nyomva tartod a jobb egérgombot, és abból az irányból nézed magad, ahonnan az ellenséget várod.

    

4. Fa: a törzse takar, de ahhoz, hogy ez neked segítsen, elég sűrű erdő kell.. A lombja viszont ugyanúgy működik, mint a bokor. A kidöntött fa felfedi a pozíciódat, ráadásul nem is takar!

5. Ne mozdulj! Álló helyzetben kb. 20% bónuszt kapsz. A tornyot forgathatod, az nem töri meg a bónuszt, a lövés viszont igen. Light tankokra ez nem vonatkozik, azok mozgás közben sem észlelhetők könnyebben!

6. Ha scoutolsz, ne tüzelj! A fegyver kaliberétől függően akár 25% büntetést is kaphatsz, továbbá "kikapcsol" az álcaháló és 15 méteres körzetben az összes bokor bónusza megszűnik 3 másodpercre, kivéve a legnagyobb bónuszt adót. A 15 méteren kívüli bokor továbbra is takarhat! Tehát ha van közvetlenül előtted, plusz az ellenség irányában 15 méteren túl még egy bokros, akkor nem fog meglátni akkor se ha tüzelsz. Ehhez persze a távoli bokrosnak elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy teljesen kitakarjon az ellen elől.

 A tank 6 különböző pontjából nyalábokat "lőnek ki" körbe és vizsgálják azok ütközéseit a tereptárgyakkal. Ha egy nyaláb nem ütközik akadályba, és ellenséges tankot talál, akkor meglátjuk az illetőt. A detektálás 360 fokos, tehát teljesen mindegy, hogy az ellenfél előtted, vagy mögötted van. 

 

Kivételek, hibák :

- 50 méreten belül mindenkit látsz, azt is aki a fal mögött van. Ez ellen nincs mit tenni.
- Ha lagolsz, előfordulhat, hogy az ellenség előbb meglát, mint te őt
- Időnként lassan töltődik be az ellenséges tank grafikája, ezt főleg SPG-nél tapasztaltam. Ez okozhat láthatatlan tankot is
- A szerver adott időközönként frissíti csak a láthatóság állapotát, a felfedezés emiatt késhet, nagyobb távolság esetén akár el is maradhat. A fejlesztők szerint az alábbi időkkel dolgoznak:

 • 50 méteren belül - 0.1 mp
 • 150 méteren belül - 0.5 mp
 • 270 méteren belül - 1 mp
 • 445 méteren belül - 2 mp

A Legénység 

Az általunk használt tankok egyik legmeghatározóbb képesség befolyásoló tényezője a legénység. A tankot kezelő személyzet alapvetően nem látható sohasem. Létezésüket a tankválasztó képernyő baloldalán láthatjuk. Mindegyikük külön névvel, arcképpel, rendfokozattal rendelkezik. Minél tapasztaltabb, harcedzettebb a legénység, annál hatékonyabban szolgálja ki a feladatkörét.

A legénység folyamatosan fejlődik a harcok során. Alapból 50%-os legénységet kapunk. A legénység képzettsége meghatározó. A tankunk alap statisztikai adatai a legideálisabb esetre értendők. Magyarán a maximálisan kihozható képesség mértéke. Ha a legénység alapon 50%-on van akkor pl. a tank sebessége 59,5 %-a a teljes sebességnek. Persze ez egy arányszám, mert lejtőn lefelé meglesz a max sebesség. De a sofőrünk a tank erőforrásainak csak az 59% értékét használja ki. Ez ugyanígy érvényes a lövészre, rádiósra, parancsnokra, töltőre.
 

Egy kis segítség a pontos számoláshoz:


 

 

 Alapvetően 5 féle kezelőtípust határozunk meg:
 

 Commander (parancsnok) - felderítés és +10% bónusz a legénység többi tagjának a fejlettségéhez
 Gunner (tűzér) - célzási sebesség
 Driver (söfőr) - gyorsulás, forgási / fordulási sebesség
 Loader (töltő) - ágyú töltési sebessége
 Radio Operator (rádiós) - rádió hatótávolsága

Vannak olyan tankok ahol 3-4-5 vagy akár 6 fős a személyzet. A pozíciók változhatnak. Egy kis szintű könnyű tanknál a parancsnok és a rádiós lehet egy katona. Egy nagyobb szintű nehéz tanknál akár két töltőre is szükség lehet. Ha a csata során meghal egy kezelő a legénységből, akkor annak a szerepét a többiek veszik át, de persze ez azzal jár hogy mind a saját, mind pedig az átvett feladatot kevésbé hatékonyan, lassabban tudják elvégezni.


 
Elsődleges képesség - fejlettség :
 

Százalékban megadott érték. Minden katona 50%-on kezd, és a csatákban szerzett xp segítségével fejlődik. A legénység fejlettsége közvetlen hatással van a tank teljesítményére, mégpedig a tank adatlapján szereplő értékek feléért felelnek. Ha például a parancsnok csak 50%-os, és a tank adatlapján 500 méteres látótávolság szerepel, a játékban ez csupán 375 méter lesz. 

A tankok adatlapján megadott értékeket csak 100%-os legénységgel, extra modulok, és consumable-k felhasználásával lehet elérni! Tehát az ott látható számok az elméleti maximumot mutatják.

Ebből már mindenki látja, hogy mennyire fontos a legénység kiképzése. Ha nincs türelmed kivárni, amíg felfejlődnek, az akadémia segítségével 20.000 kreditért 75%-ra, 200 aranyért pedig azonnal 100%-ra is képezheted őket. Ha nincs elég pénzed az összes katona felhúzására, először mindig a parancsnokot képezd ki, mert 10% bónuszt ad minden katonának a saját fejlettségéből. Tehát 50%-on 5%-ot, 75%-on 7.5%-ot, 100%-on pedig 10%-ot. Utána azokat a katonákat képezd, akik a legnagyobb befolyással vannak az adott tank típusra.

 

Képzettség növelése felszereléssel és consumable-el:

   

Ventilátor: +5% minden katonának, Csokiropikóla  (prémium kaja): +10% minden katonának


Mivel a fenti bónuszok a parancsnokra is vonatkoznak a bónusz a csapat többi tagjára a megadottnál nagyobb. Az elérhető számok így a parancsnok esetén 115%, a többi katona esetén 128%

 

Büntetések, ha meccs közben meghal a katona:

 - Commander (parancsnok) - felderítés romlik, +10% bónusz elveszik
 - Gunner (tűzszerész) - célzási sebesség lecsökken, szórás megnő, ha célzás közben hal meg, újrakezdődik a célzás
 - Driver (söfőr) - gyorsulás, forgási / fordulási sebesség, végsebesség lecsökken
 - Loader (töltő) - ágyútöltés sebessége lecsökken, ha töltés közben hal meg, újrakezdődik a töltés
 - Radio Operator (rádiós) - rádió hatótávolsága felére csökken

 

Ha egy katona több feladatot lát el, és meghal, a büntetés az összes általa ellátott feladatra érvényes lesz. Például ha nincs loader csak gunner, és ő meghal, akkor a loaderre vonatkozó büntetés is érvényesül.

Ha egy feladatot két ember is ellát, páldául 2 loader van a tankban, akkor az átlaguk szerint teljesítenek. Ha például az egyik loader 100%-os, a másik 50%-os, akkor 75%-al kell számolni a loadert. Az egyikük halála esetén az ő teljesítményét 0%-al kell beleszámolni az átlagba.


 

Másodlagos képességek:  

Ha egy katonád eléri a 100%-os fejlettséget, felvehetsz neki egy másodlagos képességet. A másodlagos képességek 1-1 speciális képességet adnak a tankodhoz. Jelenleg 3 ilyen képesség választható:

 

Repair (javítás) - gyorsabban javulnak meg a kilőtt moduljaid

Camouflage (álcázás) - nehezebben vesz észre az ellenség (20% camo bónusz, ha a skill eléri a 100%-ot)

Fire fighting (tűzoltás) - gyorsabban oltod a tüzet

 

Fontos, hogy a tankod az egyes katonák képzettségi szintjének az átlagát kapják meg bónuszba! Ha például egy 4 fős legénység 2 tagjának 100%-os a repair skillje, 2-nek pedig 50%-os, akkor 75%-os lesz a repair bónusz. Ha egy katonának egyáltalán nincs felvéve a képesség, az 0%-al adódik hozzá az átlaghoz! Így például a 4 fős legénység estén ha 2-nek 100%, a másik kettőnek viszont nincs felvéve a repair skill, akkor a bónusz (100 + 100 + 0 + 0) / 4 = 50% lesz. Emiatt érdemesebb minden katonának egyszerre ugyanazt a másodlagos képességet felvenni. Jól gondold meg, hogy mit választasz, mert a választásod nem vonható vissza.

 

Javasolt fejlesztési sorrend tank típusonként, Clan War-ra kihegyezve: 

Light: Repair => Camo => Fire

 Medium: Camo => Repair => Fire

 Heavy: Repair => Camo => Fire

 TD: Camo => Repair => Fire

 SPG: Camo => Repair => Fire

A tűzoltás nem túl hasznos, mivel consumable-el eloltható, és 2x egy meccs alatt ritkán gyullad fel egy tank. Ha mégis, az már régen rossz. Ugyanakkor mindenképpen érdemes kihúzni, mert ha eléri a 100%-ot, akkor betehetsz a tűzoltókészülék helyett egy hasznosabb consumable-t. 

A camo képesség minden tanknak nagyon fontos, CW-n pedig létszükséglet. SPG-n ha eléri a 100%-ot, akár el is hagyhatod az álcaháló modult, és rakhatsz fel helyette valami hasznosabbat.


 

A 7.2.0 verzióban érkezett új: legénység képességek:


Alapvetően két féle képzettség típust különböztethetünk majd meg:

Skills - Ezek azonnali hatású képességek. Amint elkezdi a kezelő tanulni azonnal hatással vannak rá. Jellemzőjük hogy fokozatosan javítják a hatékonyságot ahogy minél magasabb a képesség értéke.
Perk - Ezek a képességek akkor aktiválódnak csak, ha a kezelő elérte bennük a 100%-os képzettségi szintet

A képzést egy új felhasználói felületen végezhetjük majd el. Egy reset gombbal megváltoztathatjuk a képességet addig amíg az nem ért el a 100%-ot. Ez költségmentes. Tehát ha meggondoljuk magunkat, amíg nem maxos a képesség átállíthatjuk másra.

- Goldért cserébe teljesen újra oszthatjuk majd a kezelő összes képességpontját

- Kreditért cserébe a tapasztalati pont 90%-át oszthatjuk újra el.

- Az ingyenes reset esetén a tapasztalati pontok 80%-át oszthatjuk el majd újra.Lássuk bővebben miről is lesz majd szó (Az esetleges félreértelmezésekért előre is elnézést kérek. Ha ilyet tapasztalsz kérlek jelezd a cikk alján található hozzászólások lehetőségnél). A képességek leírását nem tükörfordításban, hanem értelmezve, a lehetőségekhez mérten minél közérthetőbben próbálom meg leírni.


A legyénység fejlődése

A katonák a csatában szerzett XP-ből fejlődnek. A csatában szerzett mennyiségű xp-t szétosztja a rendszer a legénység tagjai között arányosan. Ha egy katona meghalt a bevetés során, csak a felét kapja meg az xp rá eső részének. Mivel nem egyforma gyakorisággal sérülnek meg a katonák, ezért előfordulhat, hogy egy idő után eltérő százalékot érnek el.

A fejlődés az Elite státuszú (ha már minden lehetséges dolgot kifejlesztettél a tankon) tankoknál felgyorsítható a legénység fölött található "Rapid Training" bekapcsolásával. Az opció engedélyezése a tanknak szerzett xp-t átirányítja a legénységre. Az xp-t mindig a legalacsonyabb képzettségű katona kapja mindaddig, amíg ki nem egyenlítödik a szint. Utána egyenlő arányban osztja szét a rendszer a legénység tagjai között.

Ha egy képességed fejlettsége eléri a 100%-ot, választhatsz még egy képességet, összesen hármat. Ha a 100% elérése után nem választasz újabb képességet, az xp akkor is tovább gyűlik, és amint kiválasztod az új képességet, az azonnal felhasználja a félretett xp-t. Tehát nem muszáj azonnal döntened, nyugodtan tapasztald ki, hogy mire van szükséged, és csak utána válassz.

Ha áthelyezed a katonádat egy új tankba, akkor viszi magával az xp-jét, és a másodlagos képességeit is. Amíg a katonád el nem éri újra a 100%-os fejlettséget, az összes xp a fejlődésre fog menni, a másodlagos képességed pedig az elért szinten marad.

 

XP igények  

Elsődleges Fejlettség: A következő százalék szorozva 50-el

 Másodlagos képesség 1: A következő százalék szorozva 100-al

 Másodlagos képesség 2: A következő százalék szorozva 200-al

 Másodlagos képesség 3: A következő százalék szorozva 400-al

Számítás: Ha például a fejlettségedet húzod 60%-ról 61%-ra, akkor 61 x 50 = 3050 xp kell hozzá. Egy 6 fős legénységgel rendelkező tank esetén ez azt jelenti, hogy minimum 6 x 3050 = 18300 xp-t kell szerezned a tankoddal ehhez az egy százaléknyi fejlődéshez.


 

Átképzés

Ahogy a fentiekből is látható, egy katona teljes kiképzéséhez rengeteg tapasztalati pont kell. Szerencsére egy-egy tank eladásakor a legénységet beküldheted a barakkba, majd onnan áthelyezheted a katonákat egy másik tankba. Az áthelyezéskor az alábbi büntetést kapod:

Azonos tank típus esetén 25% levonás az elsődleges képzettségből
 Eltérő tank típus esetén 50% levonás

 

Az áthelyezés a másodlagos képzettségeket nem érinti! MEgmaradnak az elért szinten, persze csak akkor növekszenek tovább, ha a katona ismét 100%-ra lett képezve.

A legénység áthelyezése során , ha például eltérő típusú tankba teszel egy 100%-os katonát, akkor az 50%-on fog teljesíteni, egy 80%-os pedig 40%-on. A veszteség a katona újraképzésével csökkenthető, úgyhogy áthelyezés után irány az iskolapad! Az átképzés után az alábbi értékeket kapod:

Rapid átképzés (ingyenes): azonos típusú jármű esetén az eredeti szint 80%-a marad meg, eltérő típus esetén 60%-a

Regimental suli (20.000 kredit): azonos típusú járműnél az eredeti xp 90%-a megmarad, ha eltérőbe teszed, akkor 80%-a

Akadémia (200 gold): minden visszaáll a régi kerékvágásba (a fenti képen csak egy aktuális akció miatt 100 gold)

 

Számítás: Ha például 95%-os volt a katonád, akkor T44 tankból T54 tankba átültetve, majd Regimental suliban átképezve 95% x 90% = 85.5% lesz a szintje.


 
Zárszó !

Mindent összevetve, oda kell figyelni nagyon a legénység megfelelő képzésére.  Ha pl. nehéz tankkal szeretnénk játszani, ha lehetőség van rá ültessünk bele egy 100%-ra képzett medium tank legénységet (már ahova lehet). Így ha csak az ezred iskolát (20 000 kredit) választjuk, már akkor is 80%-ról indulhatnak. Általában az első nehéz tankok az 5. szinttől elérhetőek. HA már az elején jól képzett legénységgel kezdünk, a 10. szint elérésére egészen biztosan ki lesz fejlesztve 100%-ra az összes másodlagos képesség (álcázás, javítás, tűzoltás) minden katona számára. Jelentősen megnöveli a túlélés esélyét, nem utolsó sorban a harci hatékonyságunkat.

Klán háború

Minden WOT játékos életében (már ha abba nem hagyja a játékot előbb) elérkezik előbb-utóbb az a pont amikor már nem elégszik meg a szokványos hagyományos 15v15 csatákkal, század csatákkal. Előbb utóbb rá kell lépni Európa térképére és szervezetten, klán szinten kell megvívni a területfoglalási, vagy éppen védési háborúinkat kőkemény közösségi játék alapon, csapat, klán szinten. Tulajdonképpen a szakasz, század szintű csaták, a hagyományos csata mind azért van, hogy megszerezzük a szükséges gyakorlatot és tudást a későbbi Klán Háborúkban való részvételhez. Ebben a cikkben a Klán Háború (Clan War) megvívásának módjával ismerkedhettek meg. Legfőképpen frissen alakult, tapasztalatlan klánoknak, klán vezetőknek ajánlom.

A cikk alapját a WOT eredeti oldalán leírt ismertető adta. Igyekszem röviden, érthetően, amennyire lehet hitelesen lefordítani és közölni az információkat. Lássuk, mi is a Klán Háború:
 


1.  A klán háború a World Of Tanks játékon belül játszódó, körökre osztott, böngésző alapú, többjátékos stratégiai játék.

2.  A klán háború hadszíntere egy térkép (nálunk egy speciális Európa térkép), amely tartományokra van felosztva.

3.  A játék gyakorlatilag a WOT világában szereplő klánok közötti stratégiai harc a térképen szereplő tartományokért.

4.  A háborúban azokkal a tankokkal harcolhatunk, melyeket a WOT játék során fejlesztettünk ki, szereztünk meg. Minden klán tag akinek legalább 1 db. Tier 5 szintű tankja van 1 zsetont ad a klán zsetonkészletéhez (egy játékos 1 zsetont jelent, bármennyi tier 5 feletti tankja van). A háborúban egy Zseton egy felhasználható tankot jelent. Minél több egy klán zsetonkészlete annál több területen tud harcolni.

5.  Minden klánnak van egy főhadiszállása (Headquarters - HQ) amit letehet valahova, és mozgathat is akár a térképen.

6.  A parancsnokok (Commanders) és a helyettesek (Deputy Commanders) tudják kezelni a zsetonokat a térképen.1.  A háború egy körökre osztott stratégiai játék. A játékban 1 nap 24 fordulóból áll. 1 forduló 60 percig tart.

2.  Minden változtatás amit a térképen a parancsnokok elvégeznek a kör lejártával aktiválódik. Ilyenkor már a többi klán is látja a zsetonok mozgását.

3.  A körök lejártát egy óra jelzi. A mozgatásokat aktiválni kell, amit az óra mellett lévő pipára történő kattintással lehet megtenni.
4.  Minden terület egy maghatározott, fix időzónához van kötve.

5.  Azokon a területeken, amelyek épp az aktuális időzónába esnek nem lehetséges semmilyen zseton mozgatás.
 


 

1.  A térkép nagyobb földrajzi régiókra van bontva. A szomszédos területek mindkét régió térképén láthatók. A földrajzi régiók közötti váltás módját az a lenti képen látható rendszerben lehet végrehajtani:

 A másik lehetőség, ha a határterületeken található nyílra kattintunk:

2.  A globális térkép olyan akár egy sakktábla, ahol a zsetonok és a HQ a bábúk a tartományok pedig a mezők.

3.  Egy tartomány lehet szabad terület, vagy egy klán ellenőrzése alatt tartott foglalt terület.

4.  A klán által birtokolt területek, aranyat termelnek (játék béli fizetőeszköz). Ennek az aranynak 1/24 részét óránként megkapja a klán. Naponta a birtokolt terület értékének teljes összegét.

5.  A globális térképen, a hadszíntéren 3 típusú tartományt találunk:- Normál terület: A leggyakoribb típusú terület. Jövedelme: átlagos.

- Értékes terület: A legfontosabb terület. Jövedelme: magas.
- Partraszálló terület: Ezeket a területeket bajnokság keretében lehet megszerezni. Gyakorlatilag a lényege az, hogy innen lehet majd behatolni a tartományok közé. Innen indíthatunk majd támadást a foglalt területek irányába. Ezeket a helyeket nincs lehetőség a szomszédos területről támadni. Jövedelme: alacsony. A partraszállási területeket egy kék nyíl jelöli a térképen:
 


 1.  Információs panel:

a) A harcoló klánok száma, b) Tervezett csaták száma, c) Kör visszaszámláló, d) Megerősítő / visszavonó gombok, e) Aktuális dátum / idő
Ahhoz hogy a zseton mozgásokat aktiváld, a megerősítés gombra kell kattintanod:  

2.  Globális térkép

3.  Felhasználható zsetonok.

4.  Klán információs panel. Klán tagok, összes zseton a térképen, várható csaták, birtokolt területek száma, klán kasszában lévő arany, főhadiszállás mozgatása, kémkedés.

5.  Terület információ.

6. Globális térkép eseménynapló. Itt olvasható mi történt a közelmúltban. A lista leszűrhető területre és klánra is.


 

1.  Ha szívesen csatlakoznál a klán háborúhoz, hozz létre egy klánt, és gyűjts össze benne legalább 15 olyan játékost, aki rendelkezik megfelelő tankkal, hogy hozzáadjon 1 zsetont a klánhoz. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy legalább 1 db. tier 5 szintű, vagy nagyobb tabkja legyen. 

2.  Ha már van ilyen klánod, a játék honlapján nyisd meg az "Ultimate Conquest" oldalt. Ekkor a globális térkép oldalra kerülsz.

3.  A térkép alatt fogod látni a felhasználható zsetonok számát:
A zsetonok mindaddig itt maradnak a tartalékban, amíg fel nem használod őket egy partraszállás során egy tartományban

4.  Ahhoz, hogy elkezdhesd a hódítást, előbb el kell foglalnod egy partraszállási helyet.

5.  A partraszállás megkezdéséhez kattints a terület mellett látható kék, partraszállás nyílra:

Ekkor megjelenik egy ablak:
Az ablakon látható az aktuális partraszállási verseny állása, és a soron következő partraszállásra jelentkezett klánok listája. 

6.  A partraszállási versenyre való jelentkezéshez nyomd meg az "Apply" gombot. A partraszálláshoz minimum 15 zsetonnal rendelkezned kell.  

7.  A jelentkezés után ne felejtsd el jóváhagyni a változtatásokat. Ezt az óra melletti kis „pipa” ikonnal teheted meg.

8.  A jóváhagyás után megjelenik 15 sárga zseton a területen. A sárga szín azt jelzi, hogy a döntés még visszavonható a kör végéig ha esetleg meggondoltátok magatokat.

9.  Az új kör kezdetekor a zsetonok színe sárgáról  pirosra vált. A piros szín a nem mozgatható egységeket jelöli. Ha fölé viszed az egérmutatót, láthatod, hogy mikor lesz újra aktív és mozgatható. A hátralévő köröket a zseton-csíkon nyomon követheted:

10.  A versenybeosztás az adott terület „Prime Time” idejében történik, amit a terület nevére kattintva tudsz megnézni:
alt

11.  Az olimpiai rendszerű kvalifikációs versenyen legfeljebb 64 klán vehet részt a zónában az adott terület jelenlegi birtokosán kívül.

12.  Ha a klánod nem fér bele az első 64 csapatos keretbe, akkor automatikusan a következő alkalomra tolódik el a jelentkezésetek. Ha a 128-ba se fértetek be, akkor még egy napot kell várnotok stb. stb. A partraszálló klánok számát és listáját a "Landing.." hivatkozásra megnyíló ablakban láthatod:
alt

13.  Lehetőség van egyszerre több partraszállás megkísérlésével, de ehhez lennie kell 15 újabb szabad zsetonnak. Ha van 60 zsetonod, akár 4 helyen is próbálkozhatsz.

 14.  A partraszállási verseny a terület „Prime Time” ideje után 30 perccel kezdődik. A pontos hátralevő időt a partraszállási információs ablakban nyomon követheted:
alt

15.  Ha a klánod kiesik valamelyik meccsen, a zsetonok a kör végén visszakerülnek a talonba, majd 24 óra elteltével (egy teljes kör) újra felhasználhatók lesznek.

16.  Ha már sikerült egy területet elfoglalni a térképen, akkor nem kell újra partra szállni. A birtokolt területről indíthatsz támadást a lehetséges irányokban.

17.  Ha az egyik körben nem kaptok ellenfelet, vagy az ellenfél nem jelenik meg, automatikusan továbbjuttok a következő küzdelembe.

18.  A verseny egyes szakaszait 30 perc időtartam után indítják.


 alt

1.  Ha megnyeritek a partraszállási versenyt és a területet birtokló aktuális tulajdonossal vívott csatát, akkor tiétek lesz a terület.

2.  Ha az elfoglalt területen aktívvá válnak a zsetonok, tovább is léphettek velük. Ezt zöld szín jelzi.

3.  Ha kijelölöd az elfoglalt tartományt, akkor annak széleinél különböző színű nyilak jelennek meg:

3.1 Zöld nyíl - Saját tartományra mutat, harc nélkül mozgathatók a zsetonok ebbe az irányba:
alt

3.2 Piros nyíl - Ellenséges területre mutat, ha rákattintasz, megtámadod a területet.

3.3 Fekete nyíl - Olyan saját, vagy idegen terület, ahova nem küldhetsz sereget.

3.4 Sárga nyíl - Visszamozgathatod vele a zsetonokat oda, ahonnan küldted őket a kör végéig:
alt

3.5 Piros nyíl kardokkal - Olyan területre mutat, ahonnan az ellenség támad. Ha rákattintasz, ellentámadást indíthatsz:
alt

4.  A zsetonokat csak a szomszédos területekre lehet mozgatni, 24 körönként, azaz naponta egyszer. Lépés után a zsetonok pirosak lesznek, és a következő 23 órában nem mozdíthatók el.

5.  Egyszerre 15 zseton mozgatható, és egy területen legfeljebb 15 zseton lehet, tehát nem lehet egyszerre több oldalról támadni egy provinciát.

6.  Ha 1 zsetont szeretnél mozgatni, a bal egérgombbal kell kattintani a nyílra. Ha egyszerre akarod mozgatni az összes elérhető zsetont, a kattintás közben tartsd lenyomva a shift gombot. Ne felejtsd el jóváhagyni a mozgást az óra melletti pipával.

7.  Ha a kör vége előtt szeretnéd visszavonni a mozgást, akkor kattints a területre, majd a sárga nyílra.

8.  A kör végével a sárga zsetonok pirosra változnak, és nem mozgathatók a következő 23 órában.

9.  Egy körön belül elmozdíthatsz zsetonokat egy területedről, és húzhatsz rá egy másik területedről.

10.  Ha van legalább egy területetek, lerakhatod a főhadiszállást. Ehhez kattints a területre, majd nyomd meg a következő gombot:
  alt

Egy sárga zászló jelenik meg a területen, ez jelzi a főhadiszállást:
alt

11.  A mobil klán központban található a klán tőkéje. Erre a területre rakhatsz fel újabb zsetonokat partraszállás nélkül.

12.  A zsetonok felrakásához jelöld ki a HQ-t (Klán központot), majd nyomd meg a következő gombot: alt

Egyszeri gombnyomásra 1 új zseton kerül fel a területre. Ha felszeretnéd tölteni a területet, a kattintás közben tartsd lenyomva a shift gombot.

Előfordulhat, hogy inaktív a gomb, ennek az alábbi okai lehetnek: 
 -Nincs aktív zseton a tartalékban.
 -Már van 15 zseton a székhelyben
-Nincs klán központ 

13.  Szabadon tehetsz ki, vagy vissza zsetonokat a talonból. Ha egy területről le szeretnéd venni a zsetonokat, jelöld ki a területet, majd nyomd meg a következő gombot:

14. A zseton áthelyezéséhez kattints a alt gombra. HA az összeset át akarod helyezni akkor nyomd le a SHIFT gombot és úgy kattints.

15.  A levett zsetonok a következő 24 körben nem használhatók fel.

16.  Ahogy telnek a körök, lassan átszíneződnek az inaktív zsetonok. Ha pontosan tudni szeretnéd, hogy mikor lesznek aktívak, húzd föléjük az egérkurzort.

17.  Ha a tartalékból helyezel ki zsetonokat a HQ-ra, azok egy körön belül aktívak lesznek ismét.

 18.  A HQ-t naponta egyszer el lehet mozgatni a szomszédos területekre. Vigyázz, mert nem lehet egy körön belül mozgatni a HQ-t és zsetonokat kitenni rá.


 alt

1.  Ha idegen területre tolod a zsetonokat, azzal megtámadod és csata lesz. Ha másik klán tol zsetont a ti területetekre, akkor szintén.

2.  A megtámadott területet az alábbi ikon jelöli:
alt 

A támadás alatt levő területre kattintva az alábbi információkat láthatod:
alt

2.1 Ellenséges klán információk, a klán  neve és logója
2.2 Ellenséges klán zsetonjainak száma (csak akkor látod, ha legalább 1 zsetonotok van a területen
2.3 A csata típusa (ellentámadás, vagy sima csata)
2.4 A csata várható időpontja 

3.  A Prime Time előtt bármit csinálhatsz a megtámadott területeddel, de utána zárolva lesz.

4.  A csata végével a vesztes csapat zsetonjai visszakerülnek a talonba, és 24 körön át inaktívak lesznek.

5.  Ha egy csata döntetlennel zárul, az a védő csapat győzelmét jelenti.

6.  A támadott terület infójában látszik az ellenség seregének a mérete:
alt

7.  Ha egy területeteket támadják, kattints rá, és a piros nyíl kardokkal megmutatja, honnan érkezett a támadás:
alt

8.  Ha a piros kardos nyílra kattintasz, ellentámadást kezdeményezel.

9.  Csak a támadáshoz használt zsetonok vesznek részt a csatában, a szomszédos területeké nem.

10.  A hagyományos csatákhoz hasonlóan a támadott terület információs ablakában látszik az ellenséges klán és zsetonjainak száma.
alt 

11.   Az ellentámadás mindig 30 perccel a Prime Time után kezdődik. Ha a csata döntetlenre végződik, az mindkét klán számára vereséget jelent, így minden zseton a talonba kerül. A győztes klán folytathatja a hadjáratot. A normál csaták 90 perccel a Prime Time után kezdődnek.

12.  Támadhattok már támadás alatt levő területet, tehát több klán is támadhatja ugyanazt a provinciát.

13.   A Prime Time után 90 perccel kezdődnek a normál csaták, majd 30 percenként követik egymást. Ha több klán támad egy területet, akkor az utolsó meccs gyöztese lesz az új tulajdonos. A támadó klánok véletlenszerű sorrendben indulhatnak csatába a területért.

14.   A végső tulajdonos az utolsó csata utáni kör elején kerül kihirdetésre.

15.   Ha az ellenség elfoglalja a HQ-t, azt 72 körön át nem lehet visszarakni.

1 6.   Ha lejárt a 72 kör, visszateheted a HQ-t a térképre, de utána további 72 körig inaktív lesz. Ez alatt az idő alatt is hozhatsz be azonban erősítést a területre.

17.   Minden megvívott csatánál, amit a globális térképen vívtok, alkalmazásra kerül a harci köd. Ez azt jelenti, hogy az ütközet megkezdésekor nem lehet látni mekkora erővel vonult fel az ellenség. Az ellenséges járműveket, a felderítésüket követően láthatjátok csak.


 alt

 1.  A kémkedés segítségével megtudhatod, hogy mennyi zseton van egy ellenséges területen, és hogy ott van-e a HQ-ja (székhelye). Támadás alatt levő terület nem kémlelhető.

 2.  A kémkedéshez jelöld ki az ellenséges célterületet, majd nyomd meg a következő gombot:  alt

Ha a kémkedés sikerrel járt, a kezdeményező játékos pénzéből levonásra kerül 500 arany, és az alábbi ablak jelenik meg az eredményekkel:
alt

 3.  Sikertelen kémkedésért nem kell fizetni.

 4.  Egy terület 24 körön belül csak egyszer kémlelhető le.


alt

1.   Minden birtokolt terület aranyat termel a tulajdonosának. Ennek a jövedelemnek az 1/24 része jóváírásra kerül minden órában a tulajdonos részére.

2.   A terület bevétele a terület információs ablakán látható:
alt

3.   HA egy tartomány nincs közvetlen kapcsolatban a klán székhelyével akkor a klán nem kap jövedelmet az adott tartományból. Ha a klánnak nincs letéve a székhelye, akkor szintén nem kap jövedelmet a tartományból.


 Lehetséges technikai problémák: 
 

-Ha a csata technikai hiba miatt elmarad:

 •Bármely elmaradt csata a partraszállás során egy nappal eltolja a versenyt.

 •Minden más csata döntetlennel zárul, és a zsetonok leesnek.


WoT rövidítések, szlengek jelentése


 • 1 shot: Akkor használják, amikor egy lövésből szednek ki valakit full, azaz teljes életerőről.
 • AFK:", vagyis "Billentyűzettől távol", azaz nincs a számítógép mellett
 • Bot: Automata játékos, azaz egy program által irányított játékos.
 • noob / n00b: az angol newbie (eredetileg: new boy - újfiú, az angol katonai szlengből) szóból ered, jelentése kezdő. Nagyjából a magyar "láma" kifejezés kicsit erősebb változata.
 • Report: Egy játékos valamilyen okból történő feljelentése.
 • AP: Páncéltörő lövedék
 • Buffolás: Egy jármű valamelyik paraméterének erősítése.
 • Nerfelés: Egy jármű valamelyik paraméterének gyengítése.
 • OP: Over Powered, azaz Túlerősített. Olyan járművekre mondják, melyek túl erősek a többi járműhöz képest.
 • Camo: Rejtőzködési képesség
 • Camper: Azokra a játékosokra használják, akik gyakorlatilag letáboroznak a pálya egy adott pontján és onnan lövöldöznek a csata végéig.
 • Cap: A Capture, azaz Foglalás szó rövidítése. Ha a chaten írja be valaki, akkor arra utal, hogy foglalni kellene az ellenséges bázist. Ellentéte a/mellyel arra utalnak hogy az épp foglalók szakítsák meg a foglalást.
 • Def: A Defend, azaz Védekezés, Védés szó rövidítése. A bázis védelmét jelenti.
 • Tracer(ejtsd: trészer): Arty felülnézetből látható a még fel nem derített járművek torkolattüze is (tanké és tankvadászé csak akkor, ha a járművünk látótávján belül van). Ennek segítségével képesek például a tüzérek kilőni egymást, mivel távolságtól függetlenül látják, hogy honnan tüzelt utoljára az ellenséges Arty. Ez a halvány "csík" csak kb. 1 másodpercig látszik és mindig a tüzelő Arty ágyúcsövének végénél kezdődik (tankoknál és tankvadászoknál ez a cső végétől kicsit messzebbről).
 • Counter Arty: Az ellenséges tüzér kilövése a tracer figyelésével (lásd előző pont), azaz anélkül, hogy azt felderítették volna. A counterezés gyakorlatilag abból áll, hogy a tüzérünkkel az ellenséges oldal tipikus tüzér pozícióit figyeljük és megpróbáljuk a tracer csíkok alapján kilőni az ellenséges Arty-kat.
 • gg: Good Game, azaz: Szép játék!
 • gl: Good Luck, azaz: Sok szerencsét!
 • gj: Good Job, azaz: Szép munka!
 • gs/ns: Good Shot/Nice Shot, azaz: Szép lövés!
 • hf: Have Fun, azaz: Jó szórakozást!
 • HT: Heavy Tank, azaz: Nehéz tank.
 • MED: Medium Tank, azaz Közepes tank. Közepesen nehéz, közepes ágyú, közepes mozgékonyság.
 • LT: Light Tank, azaz: Könnyű tank
 • TD: Tank Destroyer, páncélvadász, a játékban is külön tankosztály.
 • Arty / SPG: Önjáró löveg, tüzér
 • Scouter: Felderítő jármű
 • Scout: Felderítés
 • Hull Down:Olyan pozíció, amiben a jármű hasa rejtve marad (nem lőhető). Jellemzően amerikai tankoknál használják, mivel a tornyuk szemből szinte átlőhetetlen.
 • Lemming train / Lemmings: A Lemming egy olyan rágcsáló, melynek legfurcsább tulajdonsága, hogy ha egy elindul a csapatból valamerre, az összes többi ész nélkül követi (akár egy szakadékba is). A játékban ugyanilyen esetekben használják ezt a kifejezést.
 • Kill / Frag: Egy jármű kilövése.
 • Kill Stealer / Frag Hunter: Egy kilövés ellopása (például 5%-ra lesebesítesz egy tankot, erre jön egy Frag Hunter és kilövi előled).
 • FFS: For Fucks Sake / a For God´s sake nyakatekert változata, jelentése nagyjából: Az Isten szerelmére!
 • Mod: A felhasználók általa játékhoz készített kiegészítések.
 • Pen: A Penetration, azaz Átütési képesség rövidítése.
 • Prem: Prémium előfizetés.
 • Rammer: Töltésgyorsító (kreditért a járműre szerelhető modul).
 • Ramming / Rammolás: Egy másik jármű ütközéssel történő megsemmisítése.
 • ROF: Rate Of Fire, azaz Tűzgyorsaság
 • DPM: Damage Per Minute, azaz egy jármű által kiosztható maximális Sebzés percenként
 • Rush: Összpontosított, adott irányban történő támadás, az ellenség lerohanása több (vagy az összes) járművel, bázis foglalási céllal
 • Skin: Jármű festés, kinézet, textúra.
 • Snipe / Sniper: Szó szerint Mesterlövész mód / Mesterlövész. Pontos ágyúval rendelkező (német) járművekkel lehetőség van arra, hogy a frontvonal mögül, jellemzően álló helyzetből és így pontos, célzott lövésekkel aprítsák az ellenséges járműveket anélkül, hogy felfednék pozíciójukat.
 • Spot: Azt hívjuk spotolásnak, amikor egy tank észrevesz egy ellenséges tankot és megfelelő rádiókapcsolat megléténél automatikusan jelzi a többi társának a Mini Map-on (kis térképen). Rendszerint jól rejtőzködő, kis méretű és fürge könnyű tankok a legalkalmasabbak ezen szerepkör betöltésére.
 • Spotter: Felderítő jármű, az a jármű, ami a spotolást végzi.
 • Flank: Oldal, szárny. WoT-ban annyit jelent, hogy egy tankot oldalról vagy hátulról támadnak meg és így a gyengébb pontjaira tüzelhetnek. Rendszerint ez a kisebb tankok taktikája a nagyobbak ellen, akikkel alapesetben szemtől szemben nem veszik fel a harcot.
 • TK: Team Killer, azaz Csapattárs Gyilkos. Arra használják, aki a saját csapattársát lövi ki.
 • Track / Tracked: Leláncolva, mozgásképtelenné téve. Akkor használják, ha egy járművet mozgásképtelenné tettek (például leláncolták).
 • lag / lagg: Ha az internet sávszélessége vagy a szerver erősen kihasznált, akkor a 'lag' fordulhat elő, tehát szaggat a játék, rövid időre megáll a kép.
 • kk: Ok, rendben.
 • North / South / West / East: Észak / Dél / Nyugat / Kelet (például a térkép északi része)
 • Left / Right: Bal / Jobb (oldal)
 • Dev / Devs: A játék fejlesztői


A csapatjáték 10 pontja

Az alábbi 10 pont ismerete a csapatjáték íratlan szabálykönyve, melynek betartása minden játékosra kötelező érvényű kellene hogy legyen. Ha több pontban is eltérsz a leírtaktól, inkább hátrányára vagy a csapatodnak mint előnyére. Emellett a lent leírtak betartása nagy mértékben megnöveli a játékbeli teljesítményed hatékonyságát, sőt, a játékbeli globális teljesítményed alapján számított Teljesítmény mutatódra is jótékony hatással lesz.

1.

A csaták kezdetén használd a chat-et arra, hogy csapattársaiddal megbeszéld a közös stratégiát

Ez megakadályozza, hogy lemming-vonatok alakuljanak ki vagy hogy úgy szétszóródjon a csapat, mint egy megrémült marhacsorda. Persze lesznek olyanok akik nem foglalkoznak majd a chat-ben leírtakkal, de ha a csapat kemény magja tiszteletben tartja a stratégiát, sokan követni fogják őket.

2.

Mozogj csoportokban, nem vagy egyedül

Soha ne használd az öngyilkos, egyedül lerohanós taktikát. Ez senkinek nem válik hasznára, hidd el. Inkább mozogj csapatban és dolgozz össze a csoportodban lévő tankokkal. Sokkal hatékonyabb két tank együtt, mint 1-1 tank külön-külön. Jó példa erre a gyakran látható Type 59 vagy AMX 13 falkák hatékonysága is.

3.

Kövesd és támogasd a magasabb osztályú tankokat

Sokszor látni, hogy az alacsonyabb szintű tankok fejben már a csata kezdete előtt feladták a meccset és ennek megfelelően öngyilkos taktikát alkalmazva berohannak az ellenséges vonalak mögé, minden mindegy alapon. Ez azonban a legrosszabb amit tehetnek, hisz így közel sem aknázzák ki a tankjukban rejlő lehetőségeket. A helyes taktika ilyenkor az adott jármű képességeit kihasználva a magasabb osztályú tankok kísérete, támogatása, ami elég sokrétű tevékenység lehet: spotolás a hátrébb lévő nagyobb tűzerőnek vagy face to face megütközésnél ha a helyet engedi, az ellenséges tank mögé kerülés, onnan annak megsorozása, figyelemelterelése, stb...

4.

Soha ne blokkold vagy akadályozd csapattársad mozgását

Örök szabály: Soha ne állj közvetlenül a csapattársad mögé! Mindig hagynod kell neki annyi helyet (legalább 1,5 tanknyi távolságot), hogy lövés után vissza tudjon húzódni a fedezék mögé. Rengeteg olyan esetet látni, hogy egy nehéz tank épp sarokharcot vív, azaz kimegy-lő-visszahúzódik, mire egy társa úgy gondolja hogy azzal segít, ha az első fázisnál (kimegy) egyszerűen beáll mögé (okát ne kérdezzétek). Innentől kezdve a harcoló tank halálra van ítélve, hisz fedezék híján tiszta célpont nemcsak a szemben lévő tanknak, hanem minden ellenséges járműnek aki látja őt.

5.

Légy tisztában a csatatéren betöltendő szerepeddel, amit leginkább a használt tankod típusa határoz meg

Nehéz tankkal legtöbbször a térkép azon részére kell menni, ahol a fő összecsapásra lehet számítani. A tankvadászok feladata a frontvonal támogatása a háttérből, ahogyan a könnyű és közepes tankok is választhatják ezt a szerepkört, bár ők a felderítés mesterei is egyben, így feladatuk igazából elég sokrétű és összetett.

6.

Védd a tüzéreidet

Egyértelműen a csapatod legnagyobb tűzerővel bíró járművei, ezért elvesztésük könnyen a csata elvesztését is jelentheti egyben. Személy szerint voltam már Top Gun és Megszálló is egy csatán belül (GW Panther).

7.

Arty-ként soha ne tüzelj úgy az ellenségre, hogy a saját csapattársad sebzésének esélye is fennáll - pláne ne csak azért hogy begyűjts még egy killt

Rengeteg olyan esettel találkozok, hogy az Arty az épp közelharcot vívó tankok közé lő (főleg ha az ellenséges tank már lowhp-s) csak azért, hogy szerezhessen még egy killt. Ez két okból is ostobaság és tök felesleges: egyrészt a saját csapattársat is megsebzi (ez főleg nagy Tier Artyknál jellemző a nagy splash táv miatt), másrészt mivel az ellenségnek már alig volt életereje, azt a vele szemben álló tank is könnyen elintézheti. Ehelyett saját csapattársat sebez és még elpazarol egy lövést is a gyakorlatilag semmire.

8.

Folyamatosan figyeld a minimap-ot és taktikád mindig az adott helyzethez igazítsd

Nincs olyan taktika, ami mindig, minden helyzetben megállja a helyét. A jó taktikát a jó helyzetfelismerés és az erre épülő improvizáció szüli, melyekhez a minimap nyújt hatalmas segítséget. Mindig oda menj, ahol épp szükség lehet rád!

9.

Soha ne fedd fel csapattársad pozícióját

Például soha ne állj nehéz tankkal egy épp sniperkedő TD mellé a bokorba, ugyanis őt nagy valószínűséggel nem látja az ellenfél, viszont ha te melléállsz a "világító" heavy tankoddal és rád lő az ellenséges tüzér, abból valószínűleg a TD is kapni  fog a nagy splash miatt.

10.

És a legfontosabb: Soha ne egyénként viselkedj a csatatéren, hanem dolgozz csapatban!

Ez a legjobb módja annak, hogy kivívjátok a győzelmet. Még a legjobb tankos sem nyerhet meg egy egész csatát egyedül.


A WoT állatfajai:/ Efficiency /  Laughing

Suicide scout

Eff érték: 700-900

Jellemző tank: T-50, A-20, Pz38, Leopard

Élőhely: Ellenfél bázisán, de nem sokáig.

14:45-kor már az enemy kezdőjén van. Villant 5 tankot, 2-3 másodpercig, akikre senki sem tud rálőni majd elhal. Havonta párszor megkapja a Felderítőt, és ettől már is úgy érzi magát, mint ha ő lenne Jack Bauer.

Basecamper

Eff érték: 500-700

Jellemző tank: IS-4, IS-7

Élőhely: Saját kezdőkörben.

Alapvetően védekező stílusú állatfaj. Az ő analógiája szerint ha a nem húzzák be a bázist, akkor a döntetlen már megvan, és ezen álláspontjához az utolsó szalmaszálig ragaszkodik. Tanktól függetlenül basecampel egész mérkőzés alatt, szigorúan a kezdőkör 5 méteres körzetében. Főleg top tier heavyben és medekben ül, mert a TD játékstílus nem fekszik neki.

Überpro

Eff érték: 1800-2500

Jellemző tank: Batchat,T-54, IS-7, amx 1390, T110

Élőhely: Leginkább a hátad mögött, amire észreveszed kilő.

Az legerősebb állatfaj. Könnyű felismerni, 60%+winrate, fullgázzal halad, és lényegében mindenféle zoomolás nékül tüzel, természetesen 100% pontossággal. Rosszabb esetben kempel, és karc nélkül szedi le a fél csapatot. Személyes találkozásnál a vereség garantált, az ellibbenő HP mellett folyamatosan modulokat lő el, vagy csak simán kigyújt párszor.

A közösségben csendes, nem floodolja szét a chatet, mindenféle utasítgató üzenetekkel illetve noobozással, mert nincs rá szüksége: Akkor is nyer, ha körülötte mindenki elhullik /senki se azt csinálja ami a dolga. Az ellenfél foglalóit minden esetben leszedi, levadászása csak többszörös túlerőben lehetséges. Jellemzően hármas platoonban lövi rommá az ellenfelet, fajtársaival.

Lemming

Eff érték: 0-800

Jellemző tank: Bármi

Élőhely: Nincs kifejezett élettér, mindig ott van, ahol sok a zöld.

Igen gyakori állatfaj. Taktikai érzéke lényegében nincs, önmagában nem boldogul, így nagyon erős a csordaszellem. Egy csorda általában 7-10 példányból áll. A lemming sokadmagával elindul (szigorúan kacsasorban), egy a csata szempontjából teljesen irreleváns területre, ahol találkozik az ellenfél 2 light tankjával. A lemming kivételes sebességgel érzékeli a veszélyforrást, fedezékbe húzódik, és annak elhárításáig ott marad.

Ha épp arra jön az ellenséges front, akkor a fedezék mögül egyenként kibújva elhullik mind. A fedezékből kibújva szigorúan a tank seggét kell először megmutatni, vagy ha a pálya adottságai ezt nem teszik lehetővé, akkor legalább az oldalát. Ha az ellenséges font a pálya másik oldalán megy át, akkor a defeatig kempelés, 100%-nál kinézés a domb mögül, az ellenséges T-50 kilövése az utolsó pillanatban.

A lemming képtelen a foglalásra, ha a csorda átjut az ellenséges bázisra, akkor lelövöldözi az ellenfél SPG-it, és afk tankjait, majd a szélrózsa minden irányába szétszéled, és defeatig céltalanul botorkál az ellenfél lerakója körül, nullhápés light tankokra vadászva.

Killer artys

Eff érték: 0-500

Jellemző tank: Grille, Hummel, GW-k

Élőhely: Pálya végén, kezdőkörben, néha bokrokban.

Ezen állatfajt a wasd alapból megoldhatatlan probléma elé állítja, meg azok a csúnya stock Leichttraktorok is kikezdték az elit BT-7esét, nem neki való ez a játék. Így nincs más hátra, mint megmaradni a kattintgatásnál, mert neki már a clickclickclick.com is annyira bejött. A nagyobb artyk kihúzása nem tehetséghez, egyedül időhöz van kötve, így ez egy szimpatikus járható út hősünknek. Az se zavarja, hogy 50-esével adja a gép a kreditet, idővel és sok türelemmel kifarmolja a GwTigert, ezaz! „World is mine!”, part II.

Hősünk kezdőkörben lenyomja az X-et, és amerre áll arra lő. Kurvára nem zavarja a 3% alatti hit ratio, mert ezzel a vassal már néha belever egy ezrest a tankokba, és az milyen menő. Ha az ellenfél artyja nem noob, akkor viszont egy percen belül halott, és utána meg üvölt, mint Bayer Zsolt egy MSZP kongresszuson. Mert ugye a wasd még mindig nem játszik. De néha kegyes a sors, és nem bántja senki se, ilyenkor válik veszélyessé ez az állatfaj. Mindenkire. Viselkedésre olyan, mint egy cica, minél jobban mozog valami, az annál jobban vonzza a figyelmét. Így lesz meleg a talaj a futkározó amx 1390 körül, miközben az ellenfél megdől a nevetéstől.

Sokat kell várnia töltésre, így hősünk nem szarozik holmi zoomolással, ha lőhet is. Ez akkor jelent csak problémát, ha betörünk a frontra. Ugyanis ezen egyedeket nem fogja zavarni a sok zöld, ha valami pirosat is lát közöttük. Nyomja a gombot, és ammorackeli hátulról a 4 hónap alatt kiszenvedett IS-7ünket. Nem érez bűntudatot, kellett nekünk odamenni. Általában rövid életű állatfaj, a T-50-2 úgy szedi ki, hogy észre se veszi, mert közben veszettül céloz a távolba.

Prémium Pro

Eff érték: 0-500

Jellemző tank: Churchill, Löwe, KV-5

Élőhely: A saját csapatunk top tankjai között.

A sikerek hiányától teljesen megkeseredett állatfaj, ahol az egyedek átlagéletkora nem haladja meg a 13 évet. 2000 csata után a winrate 40% alatt, a legnagyobb tankja egy stock A-20, de már minden hájjal megkent, öreg csatalónak hiszi magát. És bizony a nagy képességekhez, nagy tank dukál, de a kreditek csak 80asával jönnek, és hősünk belátja: ebből így nem lesz egyhamar IS-7. Így némi sírás után apuci bankkártyájáról lekerül a hőn áhított összeg.

Innentől viszont páratlan sikerszéria veszi kezdetét. A kilencedik Churchilles meccsén egyből kettőt is lő, egy Bison, és egy afk Pz38 látja kárát az ifjú titán pro skilljének. Bár kicsit bosszantja, hogy az a köcsög ammo goldos Marder II karc nélkül leszedi full hpról. Még nagyobb tank kell.

Top tier Löwe, na ez már igen, egyből hatalmába keríti a „World is mine” érzés. Nyom három R-t, hullik a HP-ja mint a forgács, de mit számít, ez a tank 200-akat lő, whoaaaa! Mielőtt elhal azért egy M4-et sikerrel kilő. A csata viszont még így is elbukni látszik, mert az ellenfél Tiger II-je átgyalogol a stock PzIV-eken, így egy „noob team” felkiáltással otthagyja a lámákat, és inkább visszamegy Crurchill-ezni.

Kitartó

Eff érték: 0-500

Jellemző tank: IS-4, IS-7

Élőhely: Idióta helyeken.

A prémium pro egyik leszármazottja. Ezen állatfajnak apuci nem támogatta meg pénzügyileg a játékot, így kénytelen volt 5000 csata alatt, sok-sok türelemmel, csatánkénti átlagos 130 kreditenként, önerőből kihúzni egy tier10 tankot. Viszont amennyire tehetségtelen, annyira sok ideje van wotozni, így hála istennek folyamatos résztvevője a tier 10 csatáknak, égbekiáltó faszságokkal megakasztva a csapattársakat, a defeat általában garantált. Botmozgással rendelkezik, és hamar elhullik, közeli rokona a lemmingeknek.

A 30-40% közötti winrate alapján tudjuk hatékonyan kiszűrni.

Taktikmen

Eff érték: 400-900

Jellemző tank: Bármi

Élőhely: Random, lehetetlen helyeken fellelhető.

Szerény képességű faj, de ezzel ő maga is tisztában van. Sosem lesz jó játékos önerőből, bárki le 1v1-ezi, ezért mindenféle furfangos trükköket eszel ki, hogy a csata végén legalább 2 kill álljon a neve mögött. Akkor már nem lowozhatják le.

A Mausából még egy magányos T-32 is kiszedné, ezért cselhez folyamodik, és a város helyett elindul hegyet mászni. Azzal a pár VKval még ő is elbír. Remegő szájszéllel lövi ki a harmadik medet is a hegyen, ismét sztár lett. Innentől már az sem ronthatja el az örömét, hogy az artyk rommá lövik közben. Meg hogy az ellenfél ellenállás hiányában átgázol a városon, és defeatel.

Egyedül az bosszantja, hogy a magára hagyott, és a városban szanaszét lőtt IS-8 pajtás anyázik chaten. Mégis hogy gondolja, hiszen ő hármat is lőtt, az a low meg egy T110-el se bírt el, neki az a noob csak ne ugasson. Jellemzően platoonba hozza a társait, akiket belevisz a hülyeségbe = még nagyobb defeat. Mert a többiek noobok.

Public Leader

Eff érték: 400-600

Jellemző tank: Top tankok

Élőhely: Füstölgő roncsokban, főleg halott állapotban észlelhető.

Top tier KV-val egyszer lőtt egy topgunt, azóta ő a játék mindentudó orákuluma. A középmezőnyben észrevehetetlen, de top tankként kényszerűen le kell írnia, hogy kinek mi a dolga a pályán, természetesen néha égbekiáltó marhaságokra buzdítva a társakat.

A csata kezdetén nyom három R-t, „Kövessetek” felkiáltással berassol a frontra egyedül, majd elsőként elpusztul. Ezt „low team/noob team” felkiáltással nyugtázza, de jellemzően a csata végéig marad, és egyenként is lenooboz mindenkit, illetve további agyfasz instrukciókkal bombázza a még élő tankokat, hiszen az impresszív skilljével, még halottan is győzelemre tudja vezetni a csapatot. Ha több ilyen állatfaj is bekerül a csapatba, a csata végéig a térkép nonstop villogásba csap át.

Bot Csapattársak

Eff érték: 0-400

Jellemző tank: Bármi

Élőhely: Random mozgás, random helyeken.

A „bot csapattárs” faj, a játékosok nonplusz ultrája. Ők azok, akikkel csak sűrűbben vagyunk, nem többen.

Ha előttünk van, akkor folyamatosan kitakarják az ellenfelet, amíg az tölt, így a PzIV-re megvett töltésgyorsítót akár ki is dobhatjuk a kukába, az ellenséges SU-85 partiban lesz velünk. A lövéseket a random mozgásuknak köszönhetően elkerülik, azokat mi szedjük be.

Ha mögöttünk van, akkor jobb esetben természetesen nem fedez, és a mögénk cammogó ellenséges tank gond nélkül lő minket seggbe. Rosszabb esetben zoomolás nélkül durrogtat, és ő maga gyújt ki, amit heves sry-zással korrigál. Majd a játék alatt legalább még egyszer seggbelő, még több sry-zás.

A csata alatt természetesen értékelhető lövése nincs, mindent pattint. Már ha talál, a hit ratio szigorúan 20% alatt. Ha magára marad olyan, mint ha ott se lenne. Ha a felszáll a lemmingvonatra, akkor futás közben pár saját tankot megakaszt, néha még le is láncol, sűrű sryzás itt is. Halála után is kísért a jelenléte, általában kulcsfontosságú helyen, például hídon keresztbe hal el, megakadályozva egy tucat társat a továbbhaladásban, vagy csak simán fedezéket ad a hullája az ellenfeleknek, főleg nyílt pályán.

Átlagos Jó Player

Eff érték: 1000-1300

Jellemző tank: Nincs

Élőhely: Sehol.

Ez az az állatfaj, aminek mindenki képzeli magát a szerveren, mindenki mondja magát a fórumon, de közben senki se az.A cikkekért köszönet : Normen_76 - nak Cool

Hirdetés